Kefír, jogurty či zakysanka patria ku kyslomliečnym výrobkom. Na trhu sú veľmi obľúbené a obsahujú viaceré zdraviu prospešné látky.
Ich typickým znakom je prítomnosť živých mikroorganizmov, a to prevažne kyslomliečnych baktérií. Tie v mlieku vyvolávajú biochemické zmeny, hlavne premenu laktózy na kyselinu mliečnu a zároveň aj tvorbu aromatických látok. Kyslosť mlieka sa znižuje práve pôsobením kyseliny mliečnej, zároveň dochádza k vyzrážaniu mliečnych bielkovín a tvorbe typickej textúry, ktorú majú kyslomliečne produkty.
Kyslomliečne výrobky sa už dlhé roky zaraďujú medzi zdravé potraviny, ktoré by mali byť súčasťou jedálnička. Ich význam spočíva v tom, že sú nápomocné pri vstrebávaní aj tvorbe vitamínov B-komplex v čreve, a to hlavne vitamínu B12. Rovnako pôsobia aj pri vstrebávaní minerálnych látok ako vápnik a fosfor a mikroprvkov železa, zinku a medi.
Kyslomliečne výrobky náš organizmus toleruje zväčša dobre a konzumovať ich môžu aj ľudia, ktorí sú citlivejší na laktózu. I to je dôvod prečo sa momentálne tešia veľkej popularite.
Prospievajú tráviacemu traktu
Kyselina mliečna upravuje pH v tráviacom trakte a pôsobí proti rozmnožovaniu patogénnych a hnilobných baktérií. Laktobacily a bifidobaktérie zase pomáhajú pri úprave črevnej mikroflóry po užívaní antibiotík a ďalších liekov. Navyše pomáhajú pri vyprázdňovaní čriev.
Čo je kefír?
Ide o mliečny výrobok, ktorého kultúra je vyrobená z kefírových zŕn. Tie sú kombináciou kvasiniek a baktérií, prostredníctvom ktorých došlo k mliečnemu aj alkoholovému kvaseniu. Kefírovú kultúru tvoria rody Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc patriace k baktériám. Spomedzi kvasiniek sú v ňom obsiahnuté Kluyveromyces, Candida, Saccharomyces a Acetobacter.
Kefírové zrná vzhľadom pripomínajú karfiól. Na rozdiel od iných kyslomliečnych nápojov má kefír kyslejšiu chuť. Vychutnať si ho môžete ako nápoj pri haluškách či zemiakových plackách. Môžete ho aj rozmixovať s čerstvým ovocím a vyhotoviť si ovocný koktail.
Zakysanka
Aj zákys alebo zakysanka má svoje miesto medzi kyslomliečnymi výrobkami. Tento nápoj je výsledkom kysnutia mlieka a smotanovej kultúry. Zakysanka má nízky obsah laktózy, preto je ľahšie stráviteľná ako obyčajné mlieko. Často sa zamieňa so zákvasom, ktorý sa už vyrába s pomocou kvasiniek.
Žinčica
Je výrobkom z vedľajšieho produktu - srvátky, ktorá vzniká pri výrobe ovčieho syra, pareníc alebo syrov. Srvátka sa ďalej zahrieva - takto sa z nej vyzrážajú bielkoviny a zachytí sa mliečny tuk. Následne sa zrazenina oddelí a rozbije a výsledným nápojom, ktorý vznikne je žinčica.
Baktérie a probiotické kultúry, ktoré sú v nej obsiahnuté majú priaznivý účinok na hrubé črevo a pôsobia preventívne proti niektorým druhom rakoviny. Nápoj je plný laktobacilov, ktoré v črevách pôsobia proti patogénnym hnilobným procesom a pomáhajú odstraňovať zápchu alebo pocit nafúknutého brucha.
Aj žinčicu môžu konzumovať ľudia, ktorí sú citliví na laktózu. Prospešná môže aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom – bielkovina β- laktoglobulín v priebehu fermentácie produkuje látky, ktoré prirodzene znižujú tlak.
S akými jedlami môžeme kombinovať kyslomliečne výrobky?
Vďaka tomu, že ide o ľahkostráviteľné potraviny by tráviace problémy nemali nastať. Zvyčajne sa konzumujú s ovocím, cereáliami či orechami. Kombinovať sa môžu aj so zeleninou. Vychutnať si ich môžete aj samostatne ako desiatu alebo olovrant.
Môže vás zaujať:
autor: redakcia
foto: pixabay.com