ako spravne grilovatNaši predkovia grilovanie spoznali pravdepodobne po tom, čo blesk spôsobil lesný požiar. Trochu zvieracieho mäsa upečeného v tomto ohni bola pre nich voňavá lahôdka. Vtedy začali naši predkovia prichádzať na to ako manipulovať s ohňom pri varení jedla.

Chutný burger sa k nám dostal až oveľa neskôr. Dnes je grilovanie obľúbenou voľno časovou aktivitou v mnohých domácnostiach.

grilovanie maso

Varenie prinieslo výrazné výhody pre raných ľudí: Teplo spôsobuje, že surové potraviny sú mäkšie, ľahšie sa žuvajú a trávia a niektoré živiny sú preto biologicky dostupnejšie. Pečenie zabíja patogény v mäse, čím sa stáva bezpečnejšie pre jedenie. A uvarené jedlo chutí lepšie. Teplo vyvoláva stovky chemických reakcií, ktoré produkujú arómy zalievajúce ústa a jemné chute. Odvtedy ľudia stále vyčarujú stovky spôsobov, ako vylepšiť chuť potravín.

Trik dokonale uvareného kúska mäsa spočíva v tom, že sa teplota v celej časti priblíži k jednotnej teplote. To nie je ľahké dosiahnuť, ak vezmete do úvahy fyziku prenosu tepla. Keď teplo zasiahne mäso, molekuly na vonkajšej strane sa rýchlo pohybujú a potom postupne prenášajú svoju energiu do stredu. Veľkým pomocníkom sa v tomto prípade stáva teplomer na gril.

Preto pri varení mäsa vonku alebo na grilovacej panvici je dôležité porozumieť zloženiu mäsa a prispôsobiť ho správnemu zdroju tepla. Mäso je svalové tkanivo zložené prevažne z vody, bielkovín, tukov a minerálov. Keď sa pozriete na steak, vidíte pruhy intramuskulárneho tuku tkané medzi hrubými zväzkami svalových vlákien zvanými myofibrily.


Ako pripraviť mäso a zeleninu na grile

Horúci gril poskytne vysokú teplotu a rýchle varenie jedla. V prípade tenkých kúskov mäsa a menších predmetov, ako sú kebaby, steaky, kotlety, hamburgery a párky v rožku, zahrejte teplo a rýchlo ich grilujte. Rýchle tempo znamená, že musíte pozorne sledovať gril a čo je dôležitejšie, jedlo. Mäso je potrebné sledovať a otáčať pomocou náradia na grilovanie.

naradie na grilovanie

Rýchle grilovanie pri vysokej teplote však nie je spôsob ako grilovať všetko. Ryby, kuracie mäso, zelenina a ovocie sa lepšie grilujú pri nízkych teplotách; zamerajte sa na stredné teplo s týmito potravinami. Pre plynový gril to znamená zníženie teploty a pre uhlie to znamená vytvorenie menšieho ohňa. Stále musíte tieto potraviny pozorne sledovať, ale grilovanie pri nižšej teplote zvyčajne dlhšia trvá.


Dobré pravidlo je, čím hrubšie je mäso, tým nižšie je teplo; čím je mäso tenšie, tým vyššie je teplo. Jednou z najväčších chýb, ktorú dvorní kuchári robia, je varenie hrubých rezov pri príliš vysokej teplote na urýchlenie varenia.

Reklamný článok

ZDIEĽAJTE NÁS