vceli pel ucinkyMenej známy včelí produkt, ktorý má pre organizmus neoceniteľné účinky. Poznáte včelí peľ?

Kým sa med ako včelí produkt už dlhé stáročia teší veľkej obľube nielen pre chuť, ale aj pre priaznivé účinky na organizmus, včelí peľ zatiaľ natoľko známy nie je. Pozornosť si však zaslúži – obsahuje totiž veľké množstvo prospešných látok. Živiny, vitamíny, aminokyseliny či minerálna látky - včelí peľ má naozaj výnimočné zloženie. Neraz sa označuje ako výborný prostriedok na podporu imunity, ktorý účinne bojuje proti chorobám.

Ako včelí peľ sa označujú peľové zrnká rastlín, ktoré včely zbierajú, následne spracujú a ukladajú ako svoju výživu.


vceli pel benefity zdravieČo obsahuje včelí peľ?

Vo včeľom peli sú prítomné vitamíny B, A, C, D, E, proteíny, aminokyseliny, horčík, draslík, vápnik, železo či nenasýtené mastné kyseliny. Zároveň sú v ňom obsiahnuté aj sacharidy, enzýmy. Jeho zloženia závisí toho, z akých rastlín pochádza, na jeho kvalitu vplýva aj spôsob spracovania i to, ako sa uskladňuje.


Pri akých problémoch vám môže pomôcť?

Včelí peľ sa označuje ako jeden z najväčších prírodných antioxidantov. Chráni telo pred škodlivými látkami a môže pomôcť spomaliť vývoj niektorých ochorení.

Bohaté zloženie včelieho peľu môže priaznivo ovplyvniť obranyschopnosť organizmu a pôsobí ako prevencia voči ochoreniam. Pomôcť môže i tým, ktorý sa zotavujú po operácii alebo po chorobe.

Vďaka obsahu vitamínom môže pomôcť v boji s viacerými neduhmi – vitamíny A a C sú účinné pri liečené vredov, ekzémov, herpesov alebo akné, vitamíny skupiny B pomôžu pri chudokrvnosti. Vitamín B6 je zase nápomocný pri poruchách spánku. Včelí peľ má i vyšší obsah betakaroténu ako mrkva, môže sa preto použiť ako vhodný doplnok stravy pre tých, ktorí zápasia s ochoreniami kože alebo očí.

Včelí peľ môže zlepšiť chuť do jedla a byť užitočným aj pri cukrovke, pretože reguluje hladinu glukózy. Užitočným môže byť aj pre ľudí, ktorých trápia problémy s kŕčovými žilami – včelí peľ je doslova zásobarňou rutínu, o ktorom sú známe jeho priaznivé účinky na cievy. Zabezpečuje i správne fungovanie čriev, preto ho možno použiť ako prevenciu proti zápche alebo hnačke.

Významné sú i jeho účinky na pleť – jeho zloženie zabezpečuje hydratáciu, prekrvenie kožných buniek a vyhladenie pleti.


vceli pel vitaminy

Ako sa konzumuje včelí peľ?

Včelí peľ sa môže primiešať do džúsu, jogurtu, ovsenej kaše, pridať sa dá aj do ovocných šalátov, prípadne ako ozdoba koláčov. Dôležité je však to, aby sa tieto jedlá tepelne neupravovali – včelí peľ by potom stratil svoje vlastnosti. Dá sa pridať i do nápojov alebo rozmiešať s medom vo vode.


Dávkovanie včelieho peľu

Príliš veľké množstvo môže v organizme porušiť rovnováhu vitamínov a spôsobiť hypervitaminózu, teda predávkovanie vitamínmi. Pri užívaní sa preto odporúčajú prestávky. Najskôr je vhodné skúsiť zopár zrniečok a sledovať či nespôsobia alergickú reakciu.

Dospelý človek by mal konzumovať maximálne 2-3 čajové lyžičky denne ak má zdravotné problémy. Ako prevencia sa pre dospelých odporúča konzumácia nanajvýš jednej čajovej lyžičky denne. Peľ by ste nemali konzumovať pred spaním, doba užívania je maximálne jeden mesiac, po ktorom musí nasledovať aspoň týždňová prestávka. Skladujte ho na suchom tmavom mieste, kde nie je prístup priameho slnečného svetla.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS