jogurty vplyv na zdravieKvalitné jogurty majú na naše zdravie významný vplyv. Prečo by sme ich mali doplniť do jedálnička a ktoré sú najvhodnejšie?

Vplyv jogurtov je pre náš organizmus nepopierateľný. Sú zdrojom draslíka a bielkovín, takisto si vďaka ním do tela doplníme vitamíny skupiny B – najmä vitamíny B12 a B2, ktoré chránia pred kardiovaskulárnymi ochorenia. V jogurte je navyše prítomný aj fosfor a vápnik – tie sú spolu s draslíkom potrebné na správny priebeh metabolických a biologických procesov. Okrem toho sú tieto minerály a vitamíny potrebné aj pri predchádzaní vzniku osteoporózy.

Niektoré jogurty bývajú navyše obohatené o probiotické baktérie ako bifidobaktérie alebo laktobacily, ktoré sú prospešné pre črevnú mikroflóru a majú tak priaznivé účinky pri tráviacich ťažkostiach. Majú schopnosť znižovať prejavy syndrómu dráždivého čreva, ktoré je častým ochorením hrubého čreva. Probiotické kultúry môžu navyše znižovať zápaly a posilniť imunitný systém. Kvalitné jogurty môžu do stravy zaradiť aj tí, ktorí majú vysoký krvný tlak, ktorý má svoj pôvod vo vyššom príjme soli. Soľ sa z tela môže vyplavovať práve vďaka draslíku obsiahnutom v jogurte.

najvhodnejsi jogurt

Účinok jogurtov je naozaj všestranný, no na to aby sme telu dodali potrebné živiny je dôležité vedieť, ktoré jogurty sú najvhodnejšie. Na trhu je množstvo rôznych značiek, preto je potrebné vedieť, čím sa vyznačuje kvalitný jogurt.


Aký jogurt si vybrať?

Výber v skutočnosti nemusí byť náročný – kvalitný jogurt totiž obsahuje len veľmi málo zložiek. Jogurty častokrát obsahujú látky, ktoré pre nás nie sú vhodné. Mnohé z jogurtov, ktoré majú rozsiahlejšie zloženie sú síce maškrtou, no s vysokým obsahom cukru a nezdravých látok. Čokoládové, ovocné či vanilkové preto zväčša nepredstavujú tú najvhodnejšiu alternatívu.

Kvalitný jogurt by mal obsahovať živé kultúry. Tie, ktoré ich neobsahujú zväčša nemôžeme za jogurty považovať – sú to skôr mliečne krémy, peny alebo dezerty, ktoré zrejme budú obsahovať dochucovadlá a ďalšie pridané zložky. Vyberajte preto len tie, ktoré majú na obale napísané, že jogurtové kultúry sú obsiahnuté.


Obsah tuku v jogurte

Rovnako dôležitý je podiel tuku. Mnohí sa domnievajú, že je lepšie si vybrať nízkotučné jogurty, opak je však pravdou. Plnotučné jogurty, ktoré majú aspoň 3,5% podiel tuku sú na konzumáciu vhodnejšie. Dôvodom je opäť fakt, že nízkotučné jogurty môžu obsahovať ďalšie škodlivé látky. Tuky, ktoré sú v jogurte prítomné môžu pomôcť aj pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení – konzumácia týchto tukov vplýva na zvýšenie dobrého HDL cholesterolu, ktorý chráni srdce. Častým omylom býva tvrdenie, že spolu s vyšším obsahom tuku je vyšší aj obsah vápnika. Množstvo vápnika však súvisí s prítomnosťou bielkovín – vápnik sa totiž viaže na bielkovinu, nie na tuk.

preco jest jogurty


Biele a ovocné jogurty

Ako najvhodnejšie sa označujú biele jogurty, ktoré nie sú dochucované. Okrem príchute môže byť do jogurtov pridané aj veľké množstvo cukru a ďalšie umelé sladidlá. Prirodzeným cukrom, ktorý jogurt obsahuje je už laktóza, okrem nej by jogurt nemal byť ďalej dochucovaný. Ak ho predsa dochutiť chcete, pridajte si k nemu ovocie, oriešky, med alebo domáci džem či marmeládu.

Na výber sú aj samozrejme aj ovocné jogurty, pri nich je však dôležité rozlišovať medzi pridaným ovocím a ovocnou zložkou. Pod ovocnou zložkou sa skrýva pridaný cukor, farbivo, aróma alebo zahusťovadlo. Vyberajte preto tie, kde sú pridané kúsky ovocia.


Najvhodnejšie jogurty

Pravidlo menej je niekedy viac platí aj pri výbere jogurtov. Tie, ktoré sú pre naše zdravie najprospešnejšie sú biele jogurty, ktoré obsahujú len minimum prísad a žiadny pridaný cukor. Na to, aby ste naplno využili pozitívne účinky na zdravie siahnite po jogurtoch, ktoré obsahujú probiotické baktérie.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS