obezita zdravotne rizikaEpidémia nadváhy a obezity je jeden z najvýznamnejších celosvetových zdravotníckych problémov.

Za posledných 50 rokov sa jej výskyt takmer strojnásobil, podľa štatistík celosvetovo trpí nadváhou alebo obezitou 2 miliardy ľudí a ich počet sa stále zvyšuje, nielen u dospelej ale aj u detskej populácie.

Pri vzniku nadváhy a obezity sa uplatňuje najmä nadmerný energetický príjem - častá konzumácia živočíšnych tukov a mastných jedál, vysoký príjem cukru a soli, konzumácia veľkých porcií jedla, nepravidelné stravovanie, najväčší energetický príjem vo večerných hodinách, jedenie zo zvyku a bez prítomnosti hladu, rýchle a hltavé jedenie, rozptyľovanie pozornosti počas jedenia, ďalej nedostatočný pitný režim, sedavý spôsob života, nedostatok pohybovej aktivity ale i dedičné, metabolické a hormonálne faktory.

Obezita sa spája so zníženým pocitom telesnej a duševnej pohody, so zvýšenou úmrtnosťou, chorobnosťou a sociálnou izoláciou.

Pre určenie stupňa nadváhy a obezity sa najčastejšie používa hmotnostný index BMI (Body Mass Index) = hmotnosť v kg/výška v m2.

Klasifikácia

BMI

Riziko komplikácií obezity

Podvýživa

< 18,5

nízke riziko iných chorôb

Normálna hmotnosť

18,8 – 24,9

priemerné

Nadváha

25,0 – 29,9

mierne zvýšené

Obezita I. stupňa

30,0 – 34,9

stredne zvýšené

Obezita II. stupňa

35,0 – 39,9

veľmi zvýšené

Obezita III. stupňa

> 40

vysoké

 

Z hľadiska zdravotných rizík je dôležité nielen množstvo tuku v tele, ale aj jeho rozloženie. Ak je tuk uložený najmä na bruchu a hrudníku ide o tzv. androidný typ obezity, kedy tvar tela pripomína jablko a vyskytuje sa hlavne u mužov. Druhým typom, pri ktorom je tuk kumulovaný najmä na bokoch a stehnách je gynoidný typ obezity - telo pripomína tvar hrušky a vyskytuje sa hlavne u žien. Rizikovejší je androidný typ obezity, s uloženým tukom centrálne aj medzi brušnými orgánmi.

Aké rizika so sebou prináša obezita?

Obezita sa spája s mnohými zdravotnými rizikami:

  • metabolické a srdcovocievne ochorenia – ischemická choroba srdca, infarkt myokardu, ateroskleróza, cievna mozgová príhoda, porušená glukózová tolerancia a diabetes mellitus 2. typu,
  • zvýšený krvný tlak,
  • zvýšená hladina cholesterolu a tuku v krvi,
  • gynekologické problémy,
  • žlčníkové kamene,
  • pečeňová steatóza – „stukovatenie“ pečene
  • nádorové ochorenia (karcinóm hrubého čreva a konečníka, pažeráka, žalúdka, prsníka, prostaty apod.),
  • opakované krátke zástavy dýchania (syndróm spánkového apnoe),
  • ochorenia pohybového aparátu – artróza bedrových, kolenných, členkových kĺbov,
  • kožné komplikácie – ekzémy, mykózy,
  • psychosomatické komplikácie – nízke sebavedomie, úzkosť, depresie,
  • vyššie riziko závažnejšej formy ochorenia COVID-19.

Prevencia nadváhy a obezity

Nadváhe i obezite sa dá predchádzať zmenou životného štýlu. Životný štýl je spôsob, akým žijeme po celý náš život, je rozhodujúcim faktorom nášho života a svoje zdravie si vďaka životnému štýlu vieme vo veľkej miere ovplyvniť aj my sami. Začať žiť zdravo so sebou prináša mnoho benefitov, už pri znížení telesnej hmotnosti o 5 – 10% dosahuje pacient veľký zdravotný prínos. V prevencii nadváhy a obezity hrá významnú úlohu úprava výživy a stravovacích návykov, snažte sa o dodržiavanie ich hlavných zásad:

  • stravujte sa pravidelne (5-6x denne), uprednostňujte skôr menšie porcie jedla v častejších intervaloch,
  • na jedlo si nájdite vždy dostatok času, nerozptyľujte sa počas jedenia (napr. sledovaním televízie, pozeraním do telefónu apod.),
  • vyvarujte sa jedeniu zo zvyku a bez prítomnosti hladu,
  • vyberajte si rôznorodé bielkoviny, ktoré zahŕňajú ryby, chudé mäso a hydinu, vajíčka, strukoviny, nesolené orechy a semená,
  • nahraďte stužené tuky (napr. margaríny) panenskými rastlinnými olejmi (napr. slnečnicovým, olivovým),
  • zvýšte príjem nízkotučného mlieka a mliečnych produktov,
  • denne konzumujte ovocie a zeleninu (ideálne 5 porcií/deň),
  • zaraďte do jedálnička viac potravín s obsahom vlákniny (celozrnné výrobky, ovsené vločky, strukoviny),
  • obmedzte konzumáciu jedál a nápojov s pridaným cukrom,
  • znižujte postupne príjem soli na 5 gramov denne,
  • dbajte na dostatočný pitný režim, vypite aspoň 2 litre tekutín denne (pitná voda, nesladené nápoje).

zdrave stravovanie


Dostatočná pohybová aktivita pozitívne ovplyvňuje naše zdravie

Správna výživa a stravovacie návyky by mali byť doplnené aj dostatočnou pohybovou aktivitou. Pohyb vždy bol a aj by mal ostať prirodzenou súčasťou nášho života vo všetkých vekových skupinách. Dostatočná pohybová aktivita pozitívne ovplyvňuje naše zdravie a uplatňuje sa nielen v prevencii nadváhy a obezity ale aj pri mnohých chronických ochoreniach. Pohyb je každá činnosť pri ktorej nie sme pasívni, ak neviete ako začať s cvičením a nijakým spôsobom sa Vám nedarí naštartovať skúste zaradiť viac pohybu v priebehu dňa. napr. používajte schody namiesto výťahu, snažte sa častejšie chodiť pešo, prípadne skúste zaradiť krátke prechádzky do denného režimu. Keď si zvyknete na pohyb vo forme prechádzok či turistiky je čas pridať aj inú pohybovú aktivitu.

Môžete pridať zrýchlenú chôdzu, plávanie, bicyklovanie, korčuľovanie, posilňovanie, cvičenie s vlastnou váhou či skupinové cvičenia. Odporúčaná dávka pohybu, ktorá prináša zdravotné benefity je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 10 000 krokov denne plus 30 minút stredne intenzívnej vytrvalostnej aktivity viac ako 5x týždenne, alebo 1 hodina intenzívnej vytrvalostnej aktivity 3-krát týždenne (prípadne priemerná kombinácia stredne intenzívnej a intenzívnej vytrvalostnej aktivity optimálne v kombinácii so silovým tréningom 2 – 3x týždenne).

Náročnosť cvičenia si pridávajte postupne, je lepšie začať s jednoduchými reálnymi cieľmi, ktoré viete, že môžete dosiahnuť. Dosiahnutím menších cieľov budujete svoje sebavedomie, odhodlanie pokračovať a postupne si môžete stanovovať náročnejšie ciele. Každý pohyb je lepší ako žiadny, nájdite si cvičenie ktoré Vás baví a robí Vám radosť.

Môže vás zaujať:

Kardio cvičenie prináša benefity pre postavu a zdravie

Ploché bruško – ako na to? 

(Zdroj: www.uvzsr.sk, www.who.int)

Pripravilo: Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu, RÚVZ Čadca
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS