nahlad cestoviny so zeleninouZelenina je najideálnejšia potravina pri chudnutí a udržaní si postavy, ale zároveň aj najvhodnejšia príloha ku všetkým jedlám.  V podstate je to jedno, či ju konzumujete surovú, dusenú, varenú alebo grilovanú.

Pri zelenine netreba extra premýšľať, či sa vám negatívne podpíše na postave. Určite nie, ak ju správne pripravujete a netopíte ju v tukoch, je ľahko stráviteľná s vysokým obsahom minerálov, vitamínov, potrebnej vlákniny.

Okrem ľahko stráviteľných zeleninových príloh si zvykneme na tanier servírovať aj knedľu, zemiaky, ryžu a cestoviny. To sú najznámejšie prílohy, ktoré si zvykneme dávať k jedlám. Vyzerá to, že ste si viacerí povzdychli.

 

Určite sa netreba úplne vzdať ani týchto dobrôt, stačí ak ich príprave a servírovaniu venujete viac pozornosti.

 

Knedľa zo všetkých spomínaných príloh je energeticky najvýdatnejšia, či už je to parená, zemiaková, viedenská, žemľová, všetky majú spomedzi príloh najvyšší glykemický index.

Ak teda túžite schudnúť, alebo si nechcete zaobstarať nejaký ten "faldík" na brušku navyše, mali by ste ju výrazne obmedziť, alebo sa jej úplne vzdať.
Asi vás bude zaujímať, že jeden plátok knedle má cca 350 kJ. Vynásobte si počtom kúskov, plus energetickú hodnotu jedla ku ktorému bola knedľa priložená.

Je len na vás, či sa tejto prílohe vyhnete, alebo ju s chuťou skonzumujete.

 

zemiaky na_plechu

 

Zemiaky u nás najpoužívanejšia príloha k viacerým jedlám. Asi je to tým, že ich možno pripravovať najrozmeniteľnejšími spôsobmi. Môžu byť varené, pečené, dusené, vysmážané ako hranolky, mixované ako pyré... možnosť využitia zemiaka ako prílohy je rôznorodá. Najzdravšia verzia prípravy je v šupke, kde je zachovaný najvyšší podiel telu prospešných látok.

Môžeme konzumovať zemiaky bez obmedzenia do sýtosti, aby sa nepodpísali na postave? Určite nie, hoci veľmi veľa záleží od ich prípravy.
Obsahujú veľa škrobu (sacharidov), čím sú oproti ostatným zeleninovým jedlám oveľa energeticky bohatšie. Konečnú kalorickú hodnotu ovplyvňujeme ich úpravou.

Varené zemiaky bez prídavku tuku sú energeticky najchudobnejšie. Mnohí neholdujú uvareným "suchým" zemiakom, ochutené iba rascou alebo zelenou vňaťou. Aj tu treba mať na pamäti, ak zemiaky omastíte, alebo ich vysmážate, tým im zvyšuje aj ich energetickú hodnotu.

Zemiakové hranolky, to je úplná energetická bomba, ktorá je úplne nevhodná pre racionálne stravovanie.

Ak to zhrnieme, zemiaky áno, sú fajn, ale iba ako jedna porcia denne, v uvarenej forme a bez pridania tuku.

Pre zaujímavosť, čisto uvarené bez inej úpravy, majú energetický obsah iba 330 kJ/100 g.

 

Ryža je ako príloha veľmi často používaná. Ak holdujete ryži, voľte radšej zdravšiu a to hnedú pred bielou. Najvhodnejšia je naturálna, ktorá má navyše čistiaci efekt, zbavuje tráviaci systém rôznych usadenín a nestrávených zvyškov. Upravujte ju v diétne, len s troškou oleja. Najvhodnejšia kombinácia k ryži je chudé mäso alebo zelenina.

Zabudnite na rôzne sladké nákypy alebo jej rozvarovanie. Ak ryžu robíte veľmi mäkkú (rozvarenú), zvyšujete jej glykemický index, čo nie je žiaduce. Tak, ak ryža jedine hnedá a nerozvarená „al dente".

Vo východných kultúrach (Japonsko, Čína) v ryži vidia recept na zdravie a svetoznámu dlhovekosť.

 

ryza so_zeleninou

 

Cestoviny majú vyšší obsah sacharidov, aj tu platí nerozvarovať, ale variť mierne tvrdšie „al dente", lebo čím ich dlhšie varíte, tým majú vyšší glykemický index, neservírujte si nadmerné množstvá, uprednostnite celozrnné druhy (vyšší obsah vlákniny) pred bielymi a vaječnými verziami, zbytočne ich nemastíte, aj v tomto prípade na udržanie postavy treba úplne zabudnúť na mastenie a omáčky s vysokým obsahom tuku.

 

Odborníci na výživu prílohy považujú za zbytočný prídavok kalórií na tanieri. Ak budete sledovať všetko to, čo si dávate na tanier, na správnu prípravu, ale aj na množstvo, výsledky sa určite postupne dostavia.

Budete vyzerať a cítiť sa podstatne lepšie, veď zbytočne sa nehovorí: "Sme to, čo jeme".

 

Martull