strukoviny4Stále sa vyhýbate konzumácii strukovín? Máte obavu, že si ohrozíte postavu? Práve naopak, ak cítite, že ste počas zimy trošku nabrali na váhe, zaraďte strukoviny do svojho jedálnička.

Svojim nutričným zložením všetky druhy strukovín predstavujú jedinečnú alternatívu k mäsovým pokrmom. Významný je hlavne ich vysoký obsah bielkovín a vlákniny, rýchlo zasýtia bez rizika naberania tukových vankúšikov a pre zmenu pevnejším ľuďom napomôžu zbaviť sa neželanej nadváhy.

 

Fazuľa, šošovica, hrach, bôb alebo sója by sa podľa odporúčaní výživových odborníkov mali konzumovať niekoľkokrát do týždňa. Hoci obsahujú určité množstvo tukov (najmä sója), postavu a zdravie negatívne neovplyvnia. Opak je pravdou, organizmu sú veľmi prospešné. Jedná sa o nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky), ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie vitamínov rozpustných v tuku, čo je pre organizmus veľmi dôležité.

Všetky strukoviny sú bohaté na škroby a minerálne látky ako je železo, horčík, vápnik, draslík, meď, zinok...


Ak sa pozeráme na tento unikátny zdroj potravín zo zdravotného hľadiska, tak je to neoceniteľný zdroj

  • pre zdravie srdcovo cievnej sústavy
  • na úpravu trávenia
  • na prečistenie tráviaceho traktu
  • na prevenciu pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka
  • na úprava cholesterolu v krvi

Celkovo strukoviny bránia výkyvom hladiny glukózy v krvi, to znamená, že po strukovinách vás ani náhodou neprepadne chuť na sladké.

 

Vedľajší efekt - plynatosť, nafukovanie. Správnou tepelnou prípravou tomuto nežiaducemu efektu môžete v pomerne vysokej miere predchádzať.

 

strukoviny3

 

Kedy sa vyhýbať ich konzumácii

  • s ochorením na dnu
  • s podráždeným žlčníkom
  • pri pálení záhy
  • pri hepatitíde
  • pacienti s peptickými vredmi

 

Sójové bôby patria medzi alergény. Ak po konzumácií máte náhle tráviace ťažkosti prípadne bolesti hlavy, tieto príznaky nepodceňujte, môže sa jednať o alergiu na sóju.

 

Wanda

 

ZDIEĽAJTE NÁS