jablkovy-ocotVýraznú kyslú chuť všetkým druhom octu, dáva kyselina octová. Každý ocot obsahuje rozličné kyseliny, vitamíny, minerálne a iné zdraviu prospešné látky. Záleží z akého ovocia, zeleniny, alebo obilia je ocot vyrobený.


Jablčný ocot sa vyrába z jabĺk, ktoré prešli fermentáciou. Fermentácia je proces, kde sa cukry menia na alkohol a ten následne fermentuje na kyselinu octovú.
Týmto spôsobom vyrobený ocot z jabĺk sa vyznačuje svojim zložením, ktoré je pre zdravie prospešné a nie len to, napomáha aj k odbúravaniu uskladnených tukov v tele, má antiseptický účinok.


Obsahuje fosfor, vápnik, meď, sodík, horčík, draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, pektín, minerálne soli, aminokyseliny, flavonoidy, kyselinu citrónovú, listovú.


V ľudovom liečiteľstve má významné miesto pri liečbe niektorých ochorení. Súčasné vnútorné i vonkajšie použitie prináša priaznivé výsledky.
Výrazne znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobí na krvný tlak, zvyšuje zrážavosť krvi, prispieva k ozdraveniu krvných ciev, k tvorbe červených krviniek, za pomoci pektínu podporuje a upravuje trávenie, hnačkové stavy, koliku i plynatosť, pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom, ničí hnilobné baktérie v črevách, utlmuje chuť na jedlo, odbúrava tuky, bieli škvrny na pokožke, sťahuje opuchy, je ideálny na jarnú očistu a podporu organizmu, odstraňuje prekyslenie organizmu a únavu, čím telo získava novú životnú energiu.

 

jablka umyvanie

 

Ranná konzumácia jablčného octu napomáha pri odbúravaní tukov z tela a redukcii hmotnosti. Postačuje pravidelne nalačno vypiť dvojdecilitrový pohár vody s jednou lyžicou jablčného octu. Chuť jablčného octu môžete zjemniť lyžičkou pravého včelieho medu.

Nikdy nepoužívajte koncentrovaný, či už ku konzumácii, alebo k iným terapiám pokožky, vyžaduje si riedenie. Predídete poškodeniu zubnej skloviny, alebo začervenaniu a drobným popáleninám pokožky.
Kvalitný jablčný ocot by mal byť prirodzene zakalený, zlatohnedý, nefiltrovaný a nepasterizovaný.


Silu jablčného octu môžete využiť

  • na zmiernenie celulitídy - masážnu zmes si namiešajte z troch dielov jablčného octu s jedným dielom masážneho oleja alebo mlieka, ktoré bežne používate. Vtierajte a masírujte postihnuté miesta "pomarančovou kôrou".
  • pleťová čistiaca voda - zrieďte ocot s vodou 1:1 a vyčistíte si pokožku bežným spôsobom. Pokožku vyčistí do hĺbky a napne ju.
  • ako repelent - ponatierať, alebo rozprašovačom postriekať pokožku
  • na zmiernenie pachov - podpazušie povytierať navlhčeným tampónom (ocot riedený vodou)
  • nadmerné potenie chodidiel - teplý kúpeľ asi s 1 dcl jablčného octu
  • vyčnievajúce kŕčové žily - natierať jablčným octom po dobu jedeného mesiaca, nestratia sa úplne ale viditeľne sa zredukujú (stiahnu)
  • starecké škvrny na pokožke - pripravte si zmes z nadrobno nakrájanej cibule s rovnakým množstvom jablčného octu. Naneste na pigmentové škvrny, nechajte pôsobiť a umyte, kúru teba pravidelne opakovať. Škvrny zblednú, alebo sa úplne stratia.
  • akné - jeden diel octu zmiešajte so štyrmi dielmi vody, pomocou tampónu nanesiete na pleť, nechajte pôsobiť 5 minút a zmyte vodou.

Bežne sa využíva na dochutenie jedál v kuchyni

 

Rebecca