zuby starostlivostKaždoročne sa venuje 12. september prevencii ústneho zdravia ako Európsky deň ústneho zdravia. Jeho cieľom je poukázať, aké dôležité je pre človeka mať zdravé zuby.

Zdravé zuby majú viacero funkcií, a to nie len žuvanie potravy, ale tiež tvorba slov a estetický vzhľad tváre. Krásny a zdravý úsmev je vstupnou bránou komunikácie, je to jeden z prvých momentov, ktorý si všimneme, keď sa s niekým stretneme. Je tiež veľmi dôležitý pre vytvorenie si prvého dojmu. Preto by sme ústne zdravie nemali zanedbávať a mali by sme sa pravidelne venovať dentálnej hygiene a ošetrovaniu ústnej dutiny.

Ústne zdravie predstavuje zdravé zuby a okolité tkanivá, čiže zuby bez zubného kazu, zdravé ďasná a parodont. Zubný kaz a ochorenia ďasien sa považujú za najrozšírenejšie ochorenia našej populácie, ktorým sa však dá úspešne predchádzať najmä pravidelnou prevenciou. So starostlivosťou o ústnu dutinu treba začať už v útlom detskom veku, po prerezaní prvých zúbkov a následne sa jej venovať každý deň počas celého života. Základom ústnej hygieny je pravidelné odstraňovanie zubného bakteriálneho povlaku, ktorý predstavuje základnú príčinu ochorení zubov a ďasien. K základným zásadám čistenia ústnej dutiny patrí najmä čistenie zubov ráno po raňajkách a večer pred spaním, čisteniu zubov sa venovať aspoň 3 minúty. Okrem toho je veľmi dôležité, aby mal človek dostatočný a pravidelný prísun minerálov a vitamínov z pestrej stravy.

zubny kaz prevencia

Aj regionálne úrady verejného zdravotníctva sa venujú tejto problematike v snahe podporovať zdravie ústnej dutiny. Na túto problematiku upozorňuje jeden z cieľov programu Svetovej zdravotníckej organizácie „Zdravie 21 – zdravie pre všetkých v 21. storočí“ (Zdravie 21 pre Európsky región pre 21. storočie), ktorého cieľom je znížiť výskyt neprenosných chorôb.

Zdroj: ÚVZ SR

Pripravilo:
Oddelenie podpory zdravia a zdravotnej výchovy
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS