fermentovanie ovociaFermentovanie predstavuje jednoduchý spôsob, akým je možné spracovať úrodu, ktorá vám zostala navyše. Okrem fermentovania mliečnych výrobkov a zeleniny môžete skúsiť fermentovať aj ovocie.

Ovocie nemusíte len zavárať alebo z neho robiť marmelády, ale môžete ho skúsiť spracovať fermentovaním. Pri tomto procese si ovocie dlhšie zachová zdraviu prospešné látky (antioxidanty, minerály, vláknina a ďalšie) a zvýši sa aj obsah enzýmov a živín. Pri fermentácii dochádza k zmene chemickej štruktúry ovocia, navyše sa odburáva množstvo cukru v ovocí a tým sa zlepšuje aj jeho stráviteľnosť.

Výhody fermentovaných potravín

  • uľahčené trávenie
  • lepšie vstrebanie minerálov a iných živín
  • podpora vzniku probiotických látok
  • regulovanie chuti na jedlo a sladké
  • zníženie množstva škodlivých látok v potravinách

Druhy ovocia na fermentovanie

Fermentovať sa dá väčšina ovocia, no predsa existujú druhy, ktoré sú vhodnejšie – sú nimi slivky, marhule a broskyne. Často sa používajú aj jablká, hrušky (tie však pri kvasení zhnednú), ananás , mango, čerešne, ríbezle či hrozno. Použiť sa dá aj väčšina bobuľového ovocia.

fermentovanie ovocie druhy

Postup na fermentovanie ovocia

Pripravte si ovocie (treba ho umyť, zbaviť šupky a odstrániť kôstky) – môžete použiť mrazené, čerstvé alebo konzervované ovocie. Ďalej potrebujete cukor, štartovaciu kultúru, vodu a poháre s viečkami, ktoré nie sú príliš tesné. Ako štartovacia kultúra sa dá použiť pekárske droždie, srvátka, fermentovaný nápoj alebo otvorené kapsule s probiotikami.

Najskôr v pohári zmiešajte štartovaciu kultúru – napr. balíček pekárenského droždia so šálkou cukru a dvomi šálkami vody. Túto zmes miešajte kým sa cukor celkom nerozpustí a na pohár pripevnite viečko. Tento základ nechajte kvasiť 3-4 dni. Fermentačný proces začne keď sa v hornej časti nádoby objavia bublinky. Do pohára vtedy pridajte ovocie a rovnaké množstvo cukru, premiešavajte kým sa cukor nerozpustí. Pohár znovu uzavrite a nechajte kvasiť niekoľko dní. K zmesi môžete pridať aj dochucovadlá podľa chuti – škoricu, listy mäty, klinček…

Nádobu treba uložiť na miesto s izbovou teplotou, kde nesvieti priame slnko. Po skončení fermentácie by sa malo ovocie uskladniť v chladničke. Vo výsledku by chuť mala byť mierne kyslastá a ovocie by nemalo byť priveľmi kašovité.

fermentovanie ovocie postup

autor: redakcia
foto: pexels.com

Prečítajte si aj:

ZDIEĽAJTE NÁS