V lete nám padne vhod niečo ľahké a chutné. Do jedálnička je ideálne zaradiť veľa ovocia a zeleniny a využiť najmä ich sezónne druhy.
Letné horúčavy dávajú zabrať, preto obyčajne hľadáme jedlá, ktoré sú ľahké, pestré a výživné. Súčasťou letného jedálnička by preto mali byť ryby, zemiaky, zdravé oleje, čerstvé bylinky ale aj kysnuté mliečne výrobky či oriešky. Ťažké jedlá ako tučné mäso alebo vysmážané jedlá by sme mali obmedziť.
Ako môže vyzerať letný jedálniček
Na raňajky si môžeme pripraviť ovsené vločky s jogurtom a sezónnym ovocím. Na desiatu padne vhod napr. melón alebo ovocný smoothie. Ako hlavné jedlá si na obed a večeru môžeme pripraviť zeleninové polievky, šaláty s bielym mäsom a čerstvou zeleninou, ľahké rizoto alebo rybu s pečenou zeleninou.
Tipy k letnému stravovaniu
- Kuracie a morčacie mäso je v lete lepšou voľbou – môžete ho pridaťa do šalátov, jesť s cestovinami alebo ryžou alebo ho ugrilovať.
- Skúšajte šaláty – pripravujú sa jednoducho a môžete použiť akékoľvek suroviny aké máte po ruke. Stačí skombinovať zeleninu, pridať napr. quinou a poliať trochou olivového oleja.
- Menej soľte – v lete nepotrebuje telo príliš veľa soli.Skúste postupne obmedzovať solenie a uvidíte, že si zvyknete aj na menej solené jedlá.
- Skúste zeleninové placky – do zemiakových palciek môžete pridať akúkoľvek zeleninu. Ak si k plackám prichystáte aj dip napr. Z cesnaku a kyslej smotany tak máte chutné jedlo hotové.
Osviežujúce ovocie
Využite skvelé ovocie, ktoré sú cez leto v sezóne - pochutnajte si na jahodách, malinách, čerešniach, čučoriedkach, marhuliach, broskyniach, ananáse, kivi alebo grapefruite. Čerstvé ovocie sa hodí do šalátov, na výrobu smoothie alebo zmrzliny či na ľahké letné koláče. Ovocie môžete zavariť alebo z neho vyrobiť marmelády. Keďže treba v lete myslieť na pitný režim, pripravte si z ovocia osviežujúce šťavy alebo ľadový čaj. Ako doplnko pitného režimu výborne poslúži červený melón.
Zeleninové šalát
Spomínali sme už zeleninové šaláty i placky. Zeleninu môžete aj ugrilovať, pripraviť z nej polievky (výborná je napr. studená polievka gazpacho), prípadne môžete pripraviť zapekanú zeleninu. V lete máte k dispozícii brokolicu, karfiol, paradajky, papriky, baklažán, listový šalát či reďkovky. Zeleninou, ktorú využijete na mnoho spôsobov je cuketa.
Cuketu využijete každý deň
Cuketa je ideálnou potravinou na leto. Pripraviť si ju môžete na akýkoľvek spôsob – vynikne so zapekanými cestovinami, v omáčkach, polievkách a výborná je aj ugrilová s ďalšou zeleninou.
- Cuketové placky - budete potrebovať 2 kusy cukety, 2 vajíčka, soľ, čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku a 150 g tvrdeného syra. Cukety najskôr umyte a nastrúhajte na strúhadle. Pridajte vajíčka, syr, rozdrvené čierne korenie a soľ. Zmes rozložte vo forme placie a nechajte piecť na 180 stupňov.
- Gratinovaná cuketa - prichystajte si 2 cukety, paradajku, 5 veľkých zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, cibuľu, sol, smotanu, korenie. Na kolieska nakrájajte cuketu, cibuľu, paradajku a zemiaky a striedavo ich ukladajte do pekáča. Osoľte a okoreňte. Zmiešajte smotanu s pretlačeným cesnakom a zalejte pokrájané kúsky zeleniny. Nechajte piecť v rúre.
- Krémová cuketová polievka - budete potrebovať 1 kg cukety, 3/4 l zeleninového vývaru, 1 polievkovú lyžicu posekaného cesnaku, hrsť bazalky, 50 g strúhaného parmezánu, olivový olej, 0,5 dl smotany. Najskôr na olei opečte cesnak a hrsť bazalky. Pridajte pokrájanú cuketu, premiešajte a zalejte zeleninovým vývarom. Varte kým cuketa nebude mäkká. Čast cukety rozmixujte do hladka. Pridajte parmezán a smotanu a prevarte. Ozdobiť môžete posekanou bazalkou.
autor: redakcia
foto: pexels.com
Prečítajte si aj: