fermentovane ovsene vlockyVyskúšali ste už takéto raňajky z fermentovaných ovsených vločiek? Poradíme Vám, ako si pripraviť skvelé a zdravé raňajky. Príprava je veľmi jednoduchá, rýchla a výsledkom bude skvelé a zdravé jedlo.

Fermentované vločky vyhľadávanou potravinou poslednej doby. Skvele chutia a navyše majú blahodarný vplyv na naše zdravie.

Fermentované ovsené vločky sú bohaté na vlákninu (prebiotiká), a probiotiká - živé prospešné baktérie. Probiotiká by sme pre udržanie zdravých čriev (a tým správne funkcie imunity) mali v živých potravinách prijímať denne – v kvasenej zelenine (tej nepasterizovanej a bez siričitanov), kefíroch (vodných, mliečnych i kokosových), kvasu, jogurtoch a ďalších.

Ako už viete, ovsené vločky sú veľmi bohaté rôzne minerály ako horčík, meď a zinok, mangán a fosfor, ale aj železo. Preto ich používanie odporúčajú nielen poradcovia výživy ale aj lekári. Všetky minerály obsiahnuté v ovsených vločkách sú potrebné pre doplnenie do organizmu a tým zdravé fungovanie tela a imunity.

Fermentovať vločky je veľmi jednoduché. Prinášame vám návod ako na to.

Fermentované vločky vo vode:

Suroviny:

  • ovsené vločky
  • voda

Postup:
Vločky namáčame s vodou v pomere 1: 2 (napríklad 50g vločiek + 100g vody). Vločky nasypete do misky alebo sklenej dózičky, zalejete vodou a misku prikryjeme napríklad tanierikom. Fermentácia by mala prebiehať ideálne 8 - 12 hodín pri izbovej teplote teda najlepšie je to pripraviť večer a ráno máte fermentované vločky pripravené.

ovsena kasa

Fermentované vločky v jogurte či kefíre

Vločky si vyberte podľa chute, často sa využívajú hrubšie alebo jemne mleté. Čo sa týka zálievky, odporúčame vyskúšať obe. Alergici na kravskú bielkovinu alebo vegáni môžu použiť napríklad kokosové mlieko alebo iné rastlinné mlieko či jogurtové kultúry.

Odporúčame si ich pripraviť už večer a na ráno máte postarané o rýchle jedlo. Ak si pripravíte väčšie množstvo, následne fermentované vločky skladujte v chladničke.

Suroviny

  • 4 PL ovsených vločiek
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • voda na zaliatie

alebo

  • 4 PL ovsených vločiek
  • biely kefír na zaliatie (vodu ani jogurt v tomto prípade nepoužijeme, kefír je už namiesto tekutiny).

Postup:

Ovsené vločky nahrubo pomelieme a nasypeme do dózy. Zalejeme ich pripravenou vodou alebo kefírom tak, aby boli pekne celé zaliate a dobre premiešame. Takto pripravené vločky necháme položené v izbovej teplote do rána teda tých 8 - 12 hodín.

Zo zmesi vznikne konzistencia pripomínajúca kašu. Na dochutenie do nej pridáme ľubovoľné čerstvé alebo sušené či lyofilizované ovocie, orechy, semienka. Kto má rád sladšie, môže si to osladiť medom alebo rôznymi sirupmi ako agávový sirup a zdravé raňajky sú hotové. Dobrú chuť :-)

Autor: redakcia
Foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS