pohanka zdraviePohánka je bezlepkovou potravinou s vysokým obsahom minerálnych látok. Pôsobí priaznivo na cievy, žily a zdravie srdca.

Semienka pohánky majú trojuholníkový tvar, hnedú farbu a veľkostne sú podobné pšenici. Už v minulosti bola známa svojimi benefitmi pre zdravie a využívala sa napr. na prípravu chleba. Je typická svojou orieškovou chuťou.

Jej hlavnou prednosťou je vysoký obsah rutínu, ktorý pôsobí priaznivo na cievy, na kŕčové žily alebo na popraskané žilky na tvári. Rutín zároveň podporuje vstrebávanie vitamínu C. Aj vďaka nemu je pohánka vhodná ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Navyše obsahuje vitamíny skupiny B, C a E, meď, zinok a selén.

Pohánka je nápomocná pri výskyte bolestí žlčníka, žalúdka a pečene, pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a stabilnejšiu hladinu krvného cukru. Najmä v chladnejšom období je vhodná na posilnenie imunitného systému.

Účinky pre zdravie

  • pozitívne vplýva na zdravie srdca – látka rutín zvyšuje pružnosť ciev tak, že posilňuje ich výstelku
  • pomáha znižovať krvný tlak – je to vďaka látke niacín a minerálom ako horčík, fosfor, meď
  • dodanie energiu – pohánka obsahuje viac bielkovín ako ryža, pšenica alebo kukurica. Kvôli nízkemu glykemickému indexu sa energia uvoľňuje postupne
  • stabilizuje hladinu cukru a tukov v krvi

Príprava

Pohánku kúpite buď celú alebo ako múku, prípadne môže kúpiť pohánkové vločky, cestoviny či sušienky. Ak ju kúpite celú, treba ju najskôr prepláchnuť, ďalšou možnosťou je nechať ju namočiť na noc. Pohánku môžete po umytí variť v pomere 1:2 /pohánka:voda/ na dobu asi 20 minút.

pohanka zdravie benefity

Recepty

Pohánková kaša

Budete potrebovať 250 ml mlieka, ktoré priveďte do varu. Pridajte 60 g pohánkovej krupice a lyžicu medu. Miešajte kým kaša nezhustne a odstavte. Do kaše môžete pridať škoricu alebo nakrájané jablko.


Pohánkové rizoto

Nachystajte si dve mrkvy a jeden kaleráb a nakrájajte ich. Pridajte na panvicu lyžicu oleja /môžete skúsiť napr. kokosový/ a nechajte ho roztopiť. Pridajte mrkvu a kaleráb, trochu papriky a kurkumy a nechajte podusiť. Potom si nakrájajte hrsť fazuľkových strukov a polovicu brokolice a pridajte. Pohánku si nachystáte v inom hrnci – dajte doňho pohár pohánky, zalejte dvoma pohármi vody, pridajte trochu soli, prikryte a varte kým sa voda nevyparí. Pohánku potom pridajte k zelenine a dobre premiešajte.


Pohánkové palacinky

Zmiešajte v miske 150 g hladkej celozrnnej pohánkovej múky, 40 g nastrúhaného kokosu, 2 lyžičky prášku do pečiva a trochu soli. Nachystajte si druhú misku, v ktorej si vyšľaháte 2 vajíčka a 280 ml polotučného mlieka, pridajte pol lyžičky vanilkového extraktu a lyžičku medu. Zmiešajte zmesi z oboch misiek kým nevznikne hladké cesto a začnite naberačkou pridávať na panvicu. Palacinky je dobré piecť na dobu cca 2 minúty z každej strany. K hotovým palacinkám môžete pridať jogurt, ovocie, škoricu alebo med.

pohanka recepty

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS