probiotika zdravieNájdete ich vo fermentovanej zelenine, kefíre alebo bryndzi. Probiotiká sú prospešné pre našu tráviacu sústavu.

Pod pojmom probiotiká sa skrývajú živé mikroorganizmy, ktoré pomáhajú tráveniu a správnemu fungovaniu imunitného systému. Pre naše zdravie je zdravá črevná mikroflóra mimoriadne dôležitá, pretože ovplyvňuje napr. častý výskyt chorôb, kožné problémy alebo problémy so spánkom.

Pokiaľ ide o tráviace ťažkosti, probiotiká môžu byť nápomocné pri problémoch ako je syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, hnačka, zápcha. Samotné probiotiká neliečia, ale môžu byť vhodné ako doplnková liečba. Vhodné sú aj na prevenciu.

Prínosy probiotík

  • pomáhajú tráveniu
  • zabraňujú vstrebávanie toxínov a podporujú imunitný systém
  • pôsobia preventívne proti alergiám alebo atopickej dermatitíde
  • ich prítomnosť v črevách môže produkovať vitamíny K a B
  • odstraňujú nežiaduce patogény v črevnej stene a vytvárajú prostredie, v ktorom neprežijú škodlivé baktérie

Ako vybrať probiotiká

Účinky probiotík sa líšia v závislosti od kmeňa mikroorganizmov, množstva CFU /jednotky, ktoré tvoria kolónie/ ale aj mikrobiómu človeka. Pri výbere probiotík by sa mal zohľadniť výrobca. Dôležité je pozrieť si zloženie probiotík a to, či sú zastúpené najdôležitejšie rody Lactobacillus a Bifidobacterium.


Kedy jesť probiotiká

Obyčajne sa odporúča užiť ich spolu s jedlom. Môžete ich užiť aj tesne pred alebo po jedle – nezáleží na tom, ktorý spôsob zvolíte. Ak práve užívate aj antibiotiká, konzumujte probiotiká tak, aby ste si nedávali naraz – dajte si ich napr. 2-3 hodiny po užití antibiotík.

Prírodné probiotiká

V našej i zahraničnej kuchyni nájdeme hneď niekoľko zdrojov probiotík. Prospešné živé mikroorganizmy nájdeme v kyslej kapuste, jogurte, kefíre, fermentovanej zelenine a v jedlách ako kimchi, kombucha alebo tempeh.

Kyslá kapusta

Je ľahko stráviteľná a okrem probiotických baktérií obsahuje aj vitamíny C, B12 a vlákninu. Má vynikajúce účinky pre tráviacu sústavu a je zrejme tou najoptimálnejšou probiotickou potravinou.

kysla kapusta probiotika

Fermentovaná zelenina

Môže ísť o kvasenú mrkvu, cviklu alebo kimchi /kórejská nakladaná kapusta/. Procesom mliečneho kvasenia sa dlhšie uchová zelenina – je to akási prírodná konzervácia zeleniny. Fermentovaná zelenina uľahčuje trávenie, pomáha obnoviť zdravý črevný mikrobióm, zvyšuje imunitu a pomáha vstrebať živiny a minerály.

Kefír

Tento kyslomliečny nápoj vzniká kvasením kefírovej kultúry, vyrába sa z kravského i kozieho alebo z rastlinných mliek. Pomáha pri nadúvaní, hnačke alebo zápche a udržiava priaznivú mikroflóru. Zlepšuje vstrebateľnosť živín a minerálnych látok a je nápomocný aj pri hormonálnych výkyvoch.

Bryndza

Veľké množstvo probiotík obsahuje nepasterizovaná bryndza – môže obsahovať až do 30 probiotických kmeňov. V pravej bryndzi sa „premnožujú“ dobré baktérie, ktoré zároveň produkujú látky účinné voči choroboplodným baktériám. Bryndza je preto vhodná pri prevencii chorôb.

Jogurt

Väčšina jogurtov obsahuje živé probiotické kultúry. Na trhu sú aj jogurty, kde pri výrobe dochádza k odstráneniu živých kultúr - pri výbere vždy treba čítať informácie na obale. Jogurty sa vyrábajú kvasením, na ktorom sa podieľajú laktobacily a bifidobaktérie. Jogurty sú okrem iného skvelé na zdravie kostí.

jogurt probiotika

Acidofilné mlieko

Často sa zamieňa za kefír, no na rozdiel od neho sa pri jeho výrobe používa kultúra Lactobacillusacidophilus, zároveň sa mieša s kyslým mliekom, ktoré je fermentované smotanovou kultúrou. Tým získa „acidko“ svoju kyslú chuť. Siahnite po nesladenej verzii, pretože cukor môže pôsobiť proti pozitívnym účinkom probiotík.

Nakladané uhorky

Vyrábajú sa naložením malých uhoriek do slaného nálevu a prešli procesom fermentácie, teda kvasenia. Uhorky prirodzene obsahujú laktobaktérie a počas fermentácie získavajú kyslú chuť. Nakladané uhorky sú dobrým zdrojom vitamínu K. Pri ich výrobe je však dôležité nepoužívať ocot – takto vyrobené nakladané uhorky neobsahujú žiadne probitiká.

nakladadne uhorky probiotika

Ďalšie zdroje probiotík

  • tempeh – je to kvasený výrobok vyrobený zo sóje, má zemitú orechovú chuť
  • kombucha – ide o fermentovaný nápoj zo zeleného alebo čierneho čaju
  • kimchi – kórejský fermentovaný šalát
  • natto – sójový fermentovaný výrobok, častý v japonskej kuchyni
  • miso – sójová pasta, vzniká kvasením sójových bôbov, je to japonské korenie
  • niektoré druhy syrov – čedar, gouda, mozzarella

Prečítajte si aj:

autor: redakcia
foto: pixabay.com, pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS