ranajkove kase pripravaMáte radšej ovsenú, krupicovú alebo pohánkovú kašu? Pripravte si zdravé raňajky a začnite svoj deň.

Raňajkové kaše sú skvelým spôsobom ako si na začiatku dňa dodať energiu, vlákninu, vitamíny a minerály. Prvé jedlo dňa by malo byť zdravé a vyvážené. Rýchlou voľbou bývajú nátierky a pečivo, no ak máte chuť na niečo sladké, skúste kaše.

Raňajkové kaše vás dlho zasýtia a bonusom je, že sú naozaj chutné. Nie sú náročné na prípravu a môžete si ich pripraviť aj deň vopred, aby ste na druhý deň mali raňajky hotové. Kaše môžete vylepšiť podľa svojej chuti – pridajte čerstvé ovocie, kúsok horkej čokolády alebo orieškové maslo. Skúste si zaexperimentovať a možno nájdete nové chute.


Ovsená kaša ako obľúbená klasika

Túto klasiku zrejme vyskúšal už každý. Kaša je výborná s ovocím, medom, škoricou alebo kakaom a obsahuje bielkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B. Zasýti vás až do neskorého obeda, keďže sacharidy pomaly uvoľňujú energiu. Obsahuje prirodzené antioxidanty, ktoré pomáhajú zvýšiť odolnosť tela voči škodlivým látkam. Vďaka vysokému obsahu železa sú ovsené vločky dobrou prevenciou proti anémii.

Recept – ovsená kaša s jablkami
Do 250 ml mlieka pridajte 7 polievkových lyžíc ovsených vločiek a priveďte do varu. Varte asi minútu a nechajte prikryté odstáť asi na 5 minút. Jablká nakrájajte na drobné kúsky a nechajte ich variť na masle približne na 5 minút. Primiešajte ich do kaše, pridajte med alebo škoricu.

ovsena kasa priprava

Pohánková kaša

Pohánka neobsahuje lepok, je bohatá na vitamíny skupiny B, zinok, meď, mangán, bielkoviny a vlákninu. Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, pôsobí preventívne účinky proti reumatických ochoreniach a podporuje imunitný systém. Je nápomocná aj pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami.

Recept – pohánková kaša s ovocím
Dajte do hrnca 50 g pohánky a zaleje ju 100 ml vody so štipkou soli. Začnite variť, podľa potreby dolievajte vodu kým pohánka nezmäkne. Dochutiť môžete nastrúhaným ovocím alebo lyžičkou konopných či sezamových semienok. Na dochutenie sú vhodné aj oriešky, mak alebo med.


Pšenová kaša

Aj pšeno je bezlepková obilnina, obsahuje množstvo bielkovín a vlákniny. V pšene je aj množstvo komplexných sacharidov, ktoré dokážu telu poskytnúť veľa energie. Vďaka obsahu draslíka, vápnika či horčíka je vhodné napr. pri rednutí kostí. Obsahuje aj viaceré vitamíny skupiny B a železo, ktoré je potrebné pre krvotvorbu.

Recept – sladká pšenová kaša
Nasypte 100 g pšenových vločiek do hrnca a zalejte 400 ml mlieka. Po zovretí varte ešte 3-4 minúty kým kaša nezhustne. Pridajte sirup /napr. agáve alebo javorový/ a kokosový olej. Kašu prelejte do misiek a ozdobte ovocím nakrájaným na kúsky.


Krupicová kaša

Krupica má vysoký podiel bielkovín, no obsahuje aj lepok. Telo ju dobre a rýchlo trávi, preto je vhodná aj pri problémoch s tráviacim systémom. Na rozdiel od ostatných obilnín neobsahuje veľa vitamínov a stopových prvkov. Okrem pšeničnej krupice dnes na trhu nájdete aj špaldovú alebo pohánkovú krupicu. Obe majú výraznejšiu chuť, takže si možno budete na ňu dlhšie zvykať. Keď si už raz zvyknete, budete ju radi pripravovať.

Recept – tradičná krupicová kaša
Do 3 dcl mlieka pridajte čajovú lyžičku masla a začnite variť. Po zovretí pridávajte postupne 3 polievkové lyžice krupice a stále miešajte. Po pridaní ešte niekoľko minút miešajte a potom odložte z ohňa. Pridajte polievkovú lyžicu cukru a nechajte trochu vychladnúť. Kaša bude najskôr riedka, po zhustnutí ju prelejte na tanier a dochuťte - môžete skúsiť kakao, škoricu, kokos, med, lekvár alebo ríbezle.

krupicova kasa

Špaldová kaša

Špalda má výraznú orieškovú chuť, množstvo bielkovín, vitamínov skupiny B a minerálov ako fosfor, draslík, vápnik, zinok, železo. Podporuje trávenie a tuk, ktorý obsahuje pomáha udržiavať optimálny krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Recept - špaldová kaša s ovocím
Do hrnca dajte 300 ml mlieka a 6 polievkových lyžíc špaldových vločiek. Priveďte do varu a varte do 15 minút, občas premiešajte. Kašu potom prelejte do misiek, oslaďte ju napr. sirupom alebo kúskami ovocia. Môžete ju aj posypať kokosom.

autor: redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS