med skorica mMed a škorica táto lahodná, voňavá a sladká zmes nepomáha len pri prevencii, ale aj pri liečbe viacerých ochorení. Už od pradávna sa med využíval, ako liečebný prostriedok viacerých zdravotných neduhov a chorôb bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Konzumácia medu v správnych dávkach, nie je hrozbou ani pre pacientov s cukrovkou.

Škorica, toto orientálne korenie s nezameniteľnou vôňou sa využíva najmä na dochucovanie jedál, ale zároveň je aj súčasťou prírodnej medicíny.

Získava sušením ručne ušúľanej kôry škoricovníka. Po obsahovej stránke je účinnejšia Cejlónska škorica,  ktorá je svetlejšia a jemnejšia ako škorica čínska. Obsahuje  anthokyaníny, cinamaldehyd, eugenol, cineol, cinamyl acetát, ale s jej spotrebou to netreba preháňať, taktiež sa v nej nachádzajú kumaríny, ktoré vo vyšších dávkach, môžu spôsobiť poškodenie pečene a obličiek.

Optimálna denná dávka je okolo 3 gramov (čajová lyžička).


Mletá škorica podporuje účinok inzulínu, znižuje hladinu zlého cholesterolu, pôsobí antioxidačne, odstraňuje zápach z ústnej dutiny a je považovaná ako afrodiziakum, taktiež urýchľuje uzdravovanie pri horúčkovitých ochoreniach, má dezinfekčné účinky, uvoľňuje napätie, stimuluje krvný obeh, regeneruje tkanivá, zlepšuje metabolizmus buniek a urýchľuje látkovú výmenu.


skorica1 Image courtesy of rakratchada
torsap at FreeDigitalPhotos.net

 

Škoricový čaj
2 polievkové lyžice mletej škorice zalejte 1 litrom vriacej vody. Nechajte vylúhovať a vychladnúť. Vzniknutú tekutinu (čaj) preceďte a odložte prikryté do chladničky. Pije sa 1 šálka 4x denne.

 

Sladké raňajky pri ochorení srdca. Zmiešajte v ľubovoľnom pomere med s mletou škoricou a natrite si touto zmesou na vami obľúbené pečivo namiesto nutely, džemu, alebo masla so šunkou. Pokiaľ budete pravidelne takto raňajkovať zníži sa vám hladina cholesterolu v krvi, posilní sa srdcový tep, cievy postupne nadobudnú pružnosť a nebudú sa upchávať. Touto formou raňajok získate účinnú prevenciu pred infarktom.

 

Ak vás trápi artritída, infekcia močového mechúra a močových ciest, tak si pripravte denne (ráno a večer) šálku čaju, ktorý si pripravíte z dvoch lyžičiek medu a jednej lyžičky škorice, zalejte horúcou vodou. Pri pravidelnom užívaní do mesiaca bolestí ustúpia, prípadne sa odporúča aj natierať bolestivé miesta pastou vymiešanou s medu a škorice.


Vysoká hladina cholesterolu v krvi, zmiešajte 2 lyžice medu s 3 čajovými lyžičkami škorice v 2 dcl horúcej vody. Užíva sa 3x denne.


Proti častému prechladnutiu, treba vymiešať 1 lyžicu medu so 1/4 lyžičky škorice a užívať 3x denne po dobu 3 týždňov. Vďaka antibiotickým a proti infekčným účinkom je to najúčinnejšia prevencia, alebo liečba.


Žalúdočné problémy, bolesť žalúdka a žalúdočné vredy, sa celkom úspešne liečia ak vymiešate 1 lyžičkou škorice s 2 lyžicami medu a užite pred jedlom, nemali by sa vyskytnúť žiadne problémy s bolesťou a prekyslením žalúdka, ale zároveň zlepšuje trávenie.


Vypadávanie vlasov či plešatenie, tomuto sa dá čiastočne zabrániť aplikovaním pasty zo zmesi olivového oleja, 1 lyžičky medu a 1 čajovej lyžičky mletej škorice, naniesť na pokožku hlavy, vmasírovať a nechať účinkovať 15 minút, potom bežným spôsobom, vlasy umyť.


Kombinácia medu a škorice 

  • posilňuje imunitný systém
  • ochráni organizmus pred chrípkou a prechladnutím
  • pred baktériami a útokmi vírových infekcií
  • upravuje problémy s nadmernou plynatosťou pri trávení
  • zamedzuje ukladanie tukov pri konzumácii mimoriadne tučných jedál
  • odbúrava chronickú únavu
  • obnovuje vitalitu
  • regeneruje organizmus
  • spomaľuje starnutie
  • pomáha pri liečbe rakoviny kostí, žalúdku a čriev

Odporúčaná konzumácia ráno pred raňajkami a večer pred spaním, telu napomáha zbavovať sa nadbytočných tukov (2 polievkové lyžice medu a 1 malá lyžička škorice rozpustené v horúcej vode). Nebude pravda niekde uprostred? Jednoducho bez úpravy stravovacích návykov a bez pohybu to asi nepôjde.

 

 

lyzica meduImage courtesy of Gualberto107 at FreeDigitalPhotos.net

Zmes škorice a medu je rovnako účinná aj pri vonkajšom použití ako výživná pleťová maska, taktiež pri liečbe problémovej pleti (akné, vyrážky), pri rôznych ekzémoch, pásovom opare a iných kožných infekciách, kde sa zmes medu a škorice natiera na ošetrované miesto.

 

Škorica v kuchyni
Škorica sa výborne kombinuje s inými potravinami. Pridáva sa do koláčov, zmrzliny čokolády i zákuskov,  je hojne využívaná v orientálnej kuchyni (čínska, indická, arabská). Milovníci vareného vína si svoj obľúbený nápoj nevedia predstaviť bez jej typickej vône s pridaním klinčeka a badiánu. 

 

Wanda

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame