klinceky hrebicky korenieKaždý z nás sa už určite stretol s príjemnou vôňou klinčeka. Klinčeky majú výraznú vôňu osobitného charakteru, korenistú a štipľavú chuť.

Sú korením aj liečivom.  U nás je známy skôr ako korenie, ktoré sa používa najmä v kuchyni.  Využívame ho pri zaváraní a pridávame ho do ovocných kompótov. Pri príprave bravčového, baranieho mäsa, diviny, hodí sa k paradajkovým jedlám.

V zime si spríjemníme chladné večery s vareným vínom.  Pridávame ho do punču, do vianočných koláčov, či na prevoňanie bytu keď napicháme  klinčeky do pomaranča. Vôňa citrusu premiešaná s klinčekom je úžasným osviežovačom vzduchu. Klinčeky sú súčasťou mnohých horkých likérov.


Klinčeky sú sušené, neotvorené kvetné púčiky z tropického stromu, ktorý rastie v Madagaskare, Brazílii a Zanzibare.  Pomenovanie dostal podľa svojho vzhľadu, ktorý pripomína klinec na zatĺkanie. Zberajú sa, keď majú púčiky ešte svetlo žltozelenú farbu. Kvalitné klinčeky majú tmavohnedú farbu, a sú pekne celé s rozvinutou hlavičkou. Nemali by byť polámané. Keď sú klinčeky čierne, značí to, že sú už staré a nie sú už také aromatické.
Klinček je známy ako anestetikum a antiseptikum, likviduje baktérie, pôsobí  dezinfekčne.   O dezinfekčnom účinku tohto korenia vedeli už aj stredovekí lekári. Veľké využitie klinčekov je vo forme olejov, silíc a tinktúr. Obsahuje 20% silice, množstvo trieslovín, flavonoidy, sliz a olej preto s nimi treba narábať opatrne, môže mať mierne dráždivé účinky. Pri inhalácii dezinfikuje dýchacie cesty, lieči prieduškové zápaly.  Známe si tiež účinky klinčeka na povzbudenie srdca a krvného obehu, zlepšujú trávenie, majú upokojujúce účinky, pôsobí proti črevným parazitom, zmierňujú bolesť zubov - stačí požuť pár kusov korenia. Obsahuje tiež prírodné antioxidanty  ktoré pomáhajú v boji s rakovinou, sú výborným prostriedkom na predčasné starnutie, degeneratívne choroby buniek. Priaznivo ovplyvňuje aj psychiku. Pôsobí ako antidepresívum.

foto-klinceky

 

Ako si pripravíte tinktúru z klinčeka:

  • 10 g klinčekov
  • polovica škoricovej tyčinky
  • 0,5 litra liehu (60%),  môže byť aj alpa

Koreniny naložíte do fľaše a necháte vylúhovať aspoň 14 dní. Potom výluh preceďte. Vzniknutú tinktúru uschovajte v tmavej uzavretej fľaštičke.  
Použitie: Pri bolestiach zubov, hlavy, kĺbov.  Zriedené na vyplachovanie ústnej dutiny. Dobré je aj masírovať ďasná a okolie boľavého zuba.

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame