tukyObsahujú dvojnásobok energie ako iné živiny, preto majú v ľudskom tele nezastupiteľné miesto. Veľa ľudí z ich konzumácie nemá najlepšie pocity. Treba mať na pamäti, telo sa bez tukov nezaobíde.

Pri úplnom vylúčení tukov z jedálneho lístka hrozí nedostatočné zásobenie organizmu v tuku rozpustných vitamínov, výkyvy hladiny hormónov a oslabenie celkovej imunity organizmu.

Taktiež fungujú, ako rezerva koncentrovanej energie a tepelne izolujú telo človeka.

Cholesterol, práve jeho korektnú hladinu pomáha vo význačnej miere udržiavať pod kontrolou správna výživa a správny výber konzumovaných tukov.


Tuky sú jednou zo základných zložiek potravy. Dodávajú organizmu požadovanú energiu a zároveň sú nevyhnutné pre optimálny chod dôležitých funkcií v tele. Bez nenasýtených tzv. dobrých tukov sa organizmus nezaobíde. Prostredníctvom týchto tukov sa do tela vstrebávajú vitamíny A, D, E a K. olivovy olejZároveň sú nápomocné pri úprave hladiny cholesterolu v krvi, znižujú riziko vzniku krvných zrazenín, majú pozitívny vplyv na zlepšenie pamäte a v neposlednom rade pokožku tela udržujú v mladistvom stave. Z týchto tukov nenaberiete na váhe, pokiaľ to z ich konzumáciou nepreženiete . Čo je veľmi pozitívne, navodzujú dlhodobý pocit sýtosti.

Príjem tukov by mal predstavovať 25 až 30 % z celkového denného príjmu energie, ale nemal by klesnúť pod 20%, aby organizmus nestrádal.

Jeden gram tuku dodá telu viac ako dvojnásobok energie v porovnaní s jedným gramom sacharidov, alebo bielkovín.


Stretli ste sa už s tretinovým pravidlom konzumácie tukov?

Je to veľmi jednoduché. Podstatné však nie je len množstvo, ale aj štruktúra prijatých tukov.


Na tvorbu energie z celkového denného príjmu sa majú podieľať z 1/3 prijatých tukov nasýtené mastné kyseliny, alebo zlé tuky . Nasýtené mastné kyseliny sú to tuky živočíšneho pôvodu, ako je maslo, masť, slanina, oškvarky, mliečne výrobky, mastné mäso a mäsové výrobky (salámy, klobásy, paštéty ai). Do tejto skupiny sa zaraďuje aj kokosový a palmový olej.


Druhú tretinu by mali tvoriť zdravé mononenasýtené mastné kyseliny. Túto skupinu zastupuje rastlinný olivový olej, taktiež rôzne druhy orechov a semien.


Poslednou tretinou tukov, ktoré by mali byť zastúpené v dennom jedálničku sú polynenasýtené mastné kyseliny. Tu sú zaradené niektoré druhy rastlinných olejov napríklad slnečnicový a repkový, orechy (nie arašidy), ryby ako je losos, sleď, haring, makrela, tuniak, sardinky (nie pangasius).

 

kolaciky


Pozor na skryté tuky, tie sú obsiahnuté skoro vo všetkých potravinách, či už je to mäsový, mliečny, pekárensky výrobok, čokoláda, sladkosť, hotové jedlo, alebo jedlá rýchleho občerstvenia. Práve skryté tuky predstavujú veľkého škodcu na zdraví a postave, bez toho aby si to jedinec uvedomil. Aj keď práve nie ste zástancom počítania kalórií, pri výbere potravín stojí za to pozrieť si obal a hlavne energetickú hodnotu výrobku a jeho zloženie. Mnohí budú isto prekvapení, čo obsahuje a akú má energetickú hodnotu. Možno sa aj takýmto jednoduchým spôsobom vyvarujete nezdravému spôsobu života a svoj denný príjem tukov udržíte v požadovanom, ale i správnom množstve.

 

 Rebecca