fazulaFazuľa unikátna bobuľka zdravia a krásy. Táto strukovina obsahuje značné množstvo železa, vápnika, draslíka, mangánu, provitamínu A, vitamínu C a viac vitamínov zo skupiny B.

Je významnýmzdrojom bielkovín. Dostatočné množstvo bielkovín v organizme predchádza únave a vyčerpanosti.

Pre zmenu mangán ktorý fazuľa obsahuje, je dôležitý ochranca pred psychickými chorobami, svalovými kŕčmi ale i osteoporózou.

Obsahuje značné množstvo vlákniny. Táto vláknina je hnacou silou pre správnu činnosť čriev. Upravuje a povzbudzuje trávenie, viaže na seba toxické látky a tuky, ktoré odvádza z tela. Napomáha stabilizovať hladinu krvného cukru, znižuje cholesterol a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva. Fazuľa na akýkoľvek spôsob rýchlo zasýti, preto sa využíva pri redukčných diétach. Pre predstavu, jedna šálka uvarenej fazule obsahuje približne 8 gramov vlákniny.

Fazuľa disponuje vysokým obsahom bielkovín a spolu s kyselinou nukleínovou výdatne podporujú bunky pri ich regenerácii. Finálnym efektom zregenerovaných buniek je celkovo omladený organizmus. Pozitívne tiež pôsobí pri ochoreniach obličiek, pečene a močových ciest. Znižuje obsah cukru v krvi, preto táto strukovina je vhodná aj pre diabetikov. Takisto má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a vcelku celý krvný obeh.


fazula3
Poznáme veľa druhov fazuľových odrôd a ťažko povedať, ktorá je tou najideálnejšou; treba striedať, napríklad konzumácia tmavej fazule pomáha pri ťažkostiach s obličkami a močovým mechúrom a zelená pri ochoreniach pečene.

Po konzumácii fazule sa zvyčajne dostavujú nežiadúce účinky, môže sa vyskytnúť vo zvýšenej miere nadúvanie až hnačka. Tento stav majú za následok nestrávené zvyšky cukrov, ktoré sa stávajú životodarnou pôdou pre spomínané nežiadúce efekty.
Netreba zabúdať, aj tu platí pravidlo - čím častejšie sa fazuľa konzumuje, tým ju organizmus lepšie spracuje.

 Rebecca

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS