Prvou a základnou podmienkou je striedmosť.
Pre rýchlejšiu regeneráciu pečene sa doporučuje nezaťažovať ju nevhodnými potravinami, aby sa mohla v pokoji obnovovať napríklad aj za pomoci bylinných prípravkov.
Ten kto má problém s pečeňou, by mal dodržať a to striktne žiadne tuky a rafinované cukry, žiadne bielkoviny živočíšneho charakteru, treba sa vyhnúť aj priveľmi sladkému ovociu ako sú hrušky, hrozno a iné...
Do popredia sa dostala striedmosť to znamená konzumovať len malé dávky predovšetkým surovú, na pare pripravenú, blanšírovanú a varenú zeleninu, ovocie, kyslé potraviny ako je napríklad kvasená kapusta, ktorá povzbudzuje činnosť pečene.
Samozrejmosťou sú netučné mliekárenské výrobky napríklad tvaroh, cottage, mlieko.
Mäso maximálne 3 x do týždňa a to najmä netučné ryby ako napríklad filé, pangasius, pstruh, a biele mäso teda kuracie.
Bravčové a hovädzie mäso požívať je úplne nevhodné! Obsahuje veľa tukov a cholesterol, je ťažko stráviteľné. Pri dlhom trávení sa tvoria plesne v črevách a následne zahnívanie v hrubom čreve, čo znamená vznik toxínov a tie zaťažujú pečeň.
Konzumovať jedlo je nutné minimálne 5 krát za deň v malých dávkach. Posledné prijímané jedlo by malo byť maximálne o 19 hodine večer.
Potraviny, ktoré sa nedoporučujú
- alkohol
- rafinované cukry
- biele pečivo - všetky kyselinotvorné potraviny
- červené mäso
- tuky, margaríny, údeniny
- čierny čaj
- káva
Doporučované a vhodné potraviny
- Zelenina: červená repa, kvasená kyslá kapusta, uhorky, pór, reďkovka, mrkva, šalát, listy cesnaku medvedieho, brokolica, cibuľa, zázvor, chren, cesnak
- Ovocie: jablka, kivi, citróny, grepy
- Obiloviny: krúpy, otruby, ovsené vločky, ražné cestoviny, pohanka, ryža
- Bielkoviny: strukoviny, tofu, nízkotučné jogurty, tvaroh, ryby, hydinové mäso
- Byliny: pestrec mariánsky, myší chvost, ľubovník bodkovaný, púpava, palina obyčajná
- Vitamíny a stopové prvky: selén, aminokyseliny, lecitín, vitamíny skupiny B a vitamín C
- Iné: olivový olej, morské riasy
Veľmi dôležité je upraviť si svoju hmotnosť. Nezabúdajte schopnosť regenerácie pečene nie je nekonečná.
Rebecca
foto: pixabay.com