cesnak kuchynskyAlium sativum – Liliaceae je trvalá rastlina. Jej cibuľa sa skladá z niekoľko dužinatých strúčikov, ktoré sú „zabalené" spoločným obalom. Cesnak kuchynský sa nevyužíva len v kuchyni ako zelenina a korenina do jedál, ale má široké uplatnenie aj v ľudovom liečiteľstve pre jeho priaznivé účinky.

Odporúčajú zjesť 1 až 2 strúčiky denne pre stále zdravie, ale počas chrípkového obdobia zvýšiť túto dávku na 3 - 4 strúčiky vrámci prevencie pred týmto ochorením.


Cesnak kuchynský ako liek

  • napomáha vykašliavaniu pri ochoreniach horných dýchacích ciest
  • podporuje uvoľnenie prietoku krvi
  • upravuje krvný tlak
  • znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • znižuje riziko výskytu nádorových ochorení
  • pôsobí proti črevným parazitom
  • podporuje trávenie, sekréciu tráviacich enzýmov a tvorbu žlče
  • pôsobí detoxikačne
  • pri vonkajšom aplikovaní lieči hnisavé i plesňové kožné afekty

Alicin, ktorý obsahuje pôsobí antibakteriálne a antimykoticky napríklad na plesňové patogény, ako je Candida albicans. Ozdravuje črevnú mikroflóru, lieči infekčné hnačky, taktiež tlmí kŕčovité bolesti v bruchu a zároveň zabraňuje nadúvaniu. Jeho antimikrobiálny účinok prevyšuje účinnosť bežných antibiotík.

Obsahuje vitamíny B1, B2 a C a množstvo ďalších dôležitých látok, napríklad jód, draslík, sodík, vápnik, železo i kyselinu kremičitú, sacharidy a malé množstvo bielkovín.

 

cesnak kuchynsky1

 

Využitie cesnaku v kuchyni


Jeho účinky sa tepelnou úpravou znižujú, preto ak sa dá, treba ho požívať v surovom stave.
Je neodmysliteľný pri príprave baranieho mäsa, jahňaciny, zveriny, steakov, taktiež pri dusení i pečení bravčoviny. Používa sa i do polievok, šalátov, k mäkkým syrom, ale aj do rôznych nátierok a omáčok.

Cesnak je základnou ingredienciou jedál maďarskej, gréckej, juhoslovanskej, talianskej i španielskej kuchyne.

 

Nepríjemný zápach po cesnaku zmiernite, tým že si ústa povypláchujete vodou a následne rozžujete štipku petržlenovej vňate, klinček, zrniečko kávy, alebo vypijete za pohár vlažného mlieka a tým eliminujete túto typickú cesnakovú „vôňu".

 

Rebecca

 

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame