pesterec mariansky1Pestrec mariánsky je veľmi pichľavá bodliakovitá rastlina vysoká 1 – 1,5 m podobná benediktu lekárskemu. Kvitne podľa oblastí od júla do septembra, obľubuje teplé podnebie.

Ak na sebe pozorujete fľaky na koži, znamená to, že vaša pečeň nefunguje presne tak ako má. Je to neklamný znak, že treba zmeniť minimálne stravovacie návyky a dopomôcť jej k regenerácii a optimálnemu fungovaniu.

 

Výťažok z plodov pestreca mariánskeho blahodárne pôsobí na pečeňové bunky, prečisťuje pečeň, chráni ju pred toxickými látkami vyvolávajúcimi zápal a iné problémy pečene.

Pôsobí aj ako silný antioxidant, je vhodný na celoročnú detoxikáciu organizmu. Neutralizuje voľné radikály, čo je najmä u oslabeného organizmu veľmi dôležité. Je adekvátny aj tam, kde k zaneseniu pečene došlo buď v dôsledku nesprávnej výživy, alebo nadmernej konzumácie potravín, teda u obéznych ľudí.

Okrem iných látok obsahuje Silymarín, ktorý zvyšuje odolnosť bunkovej membrány proti prenikaniu vírusových toxínov a hepato-toxických látok. Pestrec mariánsky nemá žiadne závažnejšie vedľajšie účinky a neobsahuje pre pečeň škodlivé látky, je veľmi bezpečnou voľbou pre jej liečbu a samozrejme aj prevenciu.
Pre efektívnu účinnosť pestreca mariánskeho je ideálne užívať túto drogu ako ucelenú kúru. Pravidelne niekoľko týždňov alebo mesiacov.

 

Zber a sušenie


Po odkvitnutí sa zrelé úbory s chocholom bieleho páperia ručne zberajú. Zrelosť avizuje páperie, ktoré sa dá ľahko vybrať prstami. Pri zbere treba používať ochranné rukavice, poranená pokožka sa môže zapáliť a hnisať. Čas zberu sa nesmieme zmeškať, zrelé semená vyzobávajú vtáky.

Zber sa uskutočňuje v auguste až v septembri.


V ľudovom liečiteľstve sa využíva aj list, ktorý sa zberá v máji a júni, medzi 14 a 16 hodinou. Droga sa podáva samostatne, ale častejšie sa používa pri príprave čajových zmesí.

 

plody- pestreca- marianskeho

Usušené zdravé plody sú oválneho tvaru, slabo sploštené, 6 až 7 mm dlhé, 1,5 mm hrubé, hladké s lesklým žltkastým horným okrajom, bez zápachu, olejovité a mierne horkastej chuti.

 

Pestrec mariánsky obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, silice, flavonoidy, silybín, Silymarin, tyramín, histamín, sacharidy a síru.

 

Využíva sa pri:

  • liečbe chronických chorôb pečene a žlčníka
  • poškodenej pečeni na obnovu tkaniva pečene
  • žlčníkových kameňoch
  • chorobách sleziny
  • hemoroidoch (zlatej žile) ako obklad
  • vredoch predkolenia
  • gynekologických problémoch
  • liečbe ochorení sliznice maternice
  • bielom výtoku
  • ťažkostiach s trávením
  • pľúcnych ťažkostiach
  • cirhóze pečene
  • žltačke

Okrem spomínaného pôsobí proti zápalom, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, posilňuje obranyschopnosť organizmu, chráni žily a cievy, podporuje tvorbu a vylučovanie žlče.

 

Spracovanie a príprava k použitiu

 

Väčšina drogy sa spracúva vo farmaceutickom priemysle, pre potreby lekárov pri liečení.
V ľudovom liečiteľstve sa liečivo pripravuje denne 8 minútovým varením 1 čajovej lyžičky drogy v 1 šálke vody.
Na zápar sa obvykle používa 1 malá lyžička drogy na 1 pohár vody, 2 krát denne.
V práškovej forme drogy z plodov 4 až 5 krát denne.
Tinktúra rozdrvené plody vylúhujte v 60 % čistom liehu po dobu 7 dní. Užíva sa 30 kvapiek 4 krát denne.

 

pestrec  divorastuci-petrec

 

Upozornenie

  • Počas užívania neodporúča sa piť mlieko, alkoholické nápoje a konzumovať dráždivé jedlá.
  • Nedoporučuje sa užívať u žien v tehotenstve a pri kojení, taktiež ani ľuďom s vysokým krvným tlakom.

 Rebecca

Odporúčame