Vitamín C (kyselina L-askorbová) je nepostrádateľný pre život a udržanie si telesného a psychického zdravia. Pre telo nieje toxický. Zdravá strava každého človeka, by mala obsahovať dostatok potravín s vysokým obsahom vitamínu C. Tento vitamín je v tele človeka najčastejšie využívaný zo všetkých vitamínov vôbec.
V organizme človeka má nemálo dôležitých pozitívnych funkcií.
Všeobecne známy je jeho preventívny účinok proti nachladnutiu a chrípke.
Účinky vitamínu C, by mali doceniť najmä ľudia žijúci vo väčších a mestách so nečisteným ovzduším, fajčiari ako i alkoholici, starší ľudia a tiež ženy užívajúce antikoncepciu.
Vitamín C je citlivý na oxidáciu a teplo. Rozkladá sa nie len pri tepelnej úprave a varení, ale i inom bežnom spracovaní ovocia a zeleniny, ako je šúpanie, krájanie a iné. Varením dochádza k najväčšej strate vitamínu C, omnoho šetrnejšia je tepelná úprava nad parou. V ovocí a zelenine sa tento vitamín vyskytuje v najväčšom množstve.
Doporučená denná dávka vitamínu C je 75 mg u zdravého človeka.U nezdravého organizmu treba tieto dávky viackrát znásobiť, účinky niektorých liekov ničia tento vitamín.
Prírodný zdroj vitamínu C
Ľudský organizmus má tú nevýhodu na rozdiel od iných živočíchov, že si vitamín C nedokáže vyrobiť sám. Do organizmu sa dostáva len z prírodných zdrojov, ktoré tento vitamín obsahujú ako sú: šípka, limetka, citrón, pomaranč, grapefruit, zemiaky, cesnak, reďkovka, zeler, cibuľa, paradajky, papája, kel, kapusta, listová zelenina, mrkva, zelený hrášok, brokolica, čierna ríbezľa, maliny, čučoriedky, jahody, karfiol, špenát, chren, kiwi, brusnice, bazalka, kajenské korenie ... jeho najväčším zdrojom je najmä ovocie a zelenina.
Vplyv na zdravie človeka
Nedostatok vitamínu C (avitaminóza) sa prejavuje menšou pevnosťou cievnych stien vlásočníc a kapilár, krvácaním z nosa, zvýšenou kazivosťou zubov prípadne ich vypadávaním, narušením stavby kostí najmä v detskom veku, deformáciou kĺbov, zníženou odolnosťou proti infekciám, zvýšenou únavou a malátnosťou, depresiami, žalúdočnými problémami prípadne žalúdočnými vredmi, znížením počtu červených krviniek, časté prechladnutia, pomalé hojenie rán, citlivé sliznice, nadváha, poruchy spánku, katary a taktiež bronchiálna astma.Riziko predávkovania sa týmto vitamínom je veľmi nízke. Ak by nastala taká situácia, môže sa prejaviť podráždením žalúdka a zažívacieho traktu, spôsobiť hnačku, nafukovanie, alebo alergickou reakciou na pokožke. Pri dlhodobých zvýšených dávkach sa môžu tvoriť obličkové kamene.
Telo si nevytvára zásoby tohto vitamínu, prebytky sa vylučujú z tela prirodzenou cestou močom.
Vitamín C v tele podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek, vývoj kostí, zubov, chrupavky a podporuje ich zdravý rast. Je silný antioxidant, ochraňuje bunky v tele.
V potravinárskom priemysle sa využíva k obmedzeniu oxidácie potravín, zvyčajne na etikete sa dočítate obsahuje kyselinu askorbovú.
Priaznivo pôsobí
- pri tvorbe kolagénu
- vstrebávaní živín a stopových prvkov ako je vápnik, železo, aminokyseliny
- neutralizuje rakovinotvorné látky
- podporuje imunitný systém organizmu
- napomáha regenerácií tkanív
- priaznivo vplýva na liečenie chorôb
- je dôležitý pri znižovaní hmotnosti tela
- podporuje zásobovanie krvi železom
- spomaľuje proces starnutia
- je významným antioxidantom, zbavuje telo škodlivých toxických látok prirodzenými cestami
- znižuje hladinu krvného cholesterolu a pomáha s jeho premenou na žlčovú kyselinu
- pomáha v odolnosti proti alergiám
- preventívne pôsobí proti vírovým a bakteriálnym infekciám
Doporučuje sa
- Pacienti s liečbou rakoviny, chemoterapiou a ožarovaním by nemali užívať vitamín C.
- Ak ste nachladnutí prípadne pociťujete zvýšenú psychickú alebo fyzickú záťaž je vhodné krátkodobé užívanie až do 500 mg vitamínu C denne, či už v potravinách alebo formou potravinových doplnkov.
Rebecca