prima sklenene boxyZmrazovanie čerstvých potravín a uvarených jedál je jeden zo spôsobov, ako si uchovať takúto potravinu vhodnú na spotrebu dlhšiu dobu. Zmraziť sa dá takmer všetko. Vďaka zamrazeniu máme predtým uvarené pokrmy rýchlo pripravené na podávanie.



Správnym postupom je možné uchovať jedlo zo správnou vôňou, chuťou ale i s jeho nutričnými vlastnosťami. Bavíme sa o varených ale i čerstvých plodoch ovocia a zeleniny.
Keď sa rozhodnete isť týmto smerom, treba dodržiavať správny postup.

 

 

  • Zmrazujte iba čerstvé produkty. Nezmrazujte potraviny, ktoré držia vodu (hrozno, šalát, jablká)
  • Tepelne upravené pokrmy nechajte riadne vychladnúť predtým, než ich vložíte do mrazničky.
  • dozyZmrazujte malé množstvá, ideálne také, ktoré zodpovedajú jednej porcii.
  • Potraviny vkladejte do kvalitních nádob, dóz určených na zmrazovanie potravín. Obal je dôležitý, chrání potraviny proti ztráte vlhkosti, zamedzuje vyschnutiu či napáchnutiu od iného aromatického zmrazeného jedla.
  • Ideálne je z obalu odstrániť aj vzduch, dosiahneme rýchlejšie zmrazenie.
  • Obal nesmie byť poškodený. V opačnom případe môže byť poškodená aj skladovaná potravina.
  • Nezabúdajte si dátumom označiť čas zmrazenia. Následne si ich do mrazničky ukladajte tak, aby staršie potraviny boli vpredu. Čas znižuje hodnotu zmrazeného výrobku. Zásada je, že čím skôr zmrazené výrobky zjete, tým viac živín dostanete. Čím dlhšie je potravina zmrazená tým viac vitamínov stratí.

Ako rozmrazovať.

Niektoré potraviny napríklad zeleninu je lepšie pred varením nerozmrazovať. Použiť do varienia rovno zmrazenú. Zmrazené ovocie je dobré rozmrazovať pri izbovej teplote. Mäso či ryby rozbaľte a nechajte pozvoľna rozmraziť najlepšie v chladničke. Rozmrazené potraviny opäť nezmrazujte! Taktiež je si dávajte pozor na uvolnenú tekutinu. Treba ju vždy vyliať!

 

Zaujímavosť: Ak potrebujete urobiť rýchlo ľadové kocky na schladenie nápoja urobte ho z teplej vody. Zamrzne rýchlejšie ako studená.

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame