susene vajecne_skrupinyVo väčšine domácnostiach končia škrupiny z vajec v smetnom koši ako biologicky odpad. Obsahujú stopové prvky ako je jód, železo, zinok, meď, kobalt, fosfor či mangán, ale taktiež sú aj zdrojom uhličitanu vápenatého, kysličníka kremičitého, hlinitého a fosforečného.

Je to naozaj veľká škoda, môžu nám poslúžiť ako prírodný doplnok stravy.
1 gram pripravených vysušených a podrvených škrupín obsahuje približne 370 mg vápnika. Už to je jeden z dôvodov, prečo by sme nemali vaječné škrupiny vyhadzovať.

Všetci dobre vieme, že vápnik je hlavným stavebným kameňom kostí a zubov a vaječné škrupiny ho obsahujú až 90%.

 

Najviac ohrozenými skupinami nedostatkom vápnika sú

  • tehotné ženy
  • ženy v menopauze
  • starší muži 
  • ľudia trpiaci poruchami trávenia

V bezpečí nie sú ani ľudia v mladšom veku, ktorý sa odčerpávajú zásoby vápnika pri sedavom zamestnaní, zvýšenej konzumácii kávy, alkoholu, konzumenti nápojov nasýtených oxidom uhličitým. V podstate všetci, ktorí trpia na prekyslenie organizmu nevhodným stravovaním a životosprávou.

Na neutralizáciu kyselín v tele, organizmus využíva zásoby minerálov a z najdôležitejších a najdostupnejších je práve vápnik.

vajicka

Ak ste sa rozhodli užívať vaječné škrupiny ako doplnok stravy, tak si v prvom rade zaobstarajte vajcia z domáceho chovu. Kde nosnice (sliepky) behajú vo výbehu na slniečku a majú prístup k zelenému, teda tráve. Ich život nie je v klietke a potravu im netvoria rôzne zmesky na podporu urýchlenej rastu a produkcie vajec.

 

Ako si pripraviť prášok zo škrupín na používanie

Nachystané škrupiny poumývajte pod tečúcou vodou. Priesvitnú vnútornú blanku vo vnútri škrupiny neodstraňujte, obsahuje kyselinu hyalurónovú a kolagén. Naukladajte ich na plech a v rúre ich pečte 10 - 15 minút pri teplote 200°C.

Takto zabezpečíte ich sterilizáciu a krehkosť, čo oceníte pri mletí. "Upečené" škrupiny zomeľte, tak aby ste z nich dostali prášok (mlynček na kávu, mažiar, elektrický drvič - mixér). Vzniknutú drť preosejte cez jemné sitko. Týmto postupom ste získali prášok s obsahom prevažne uhličitanu vápenatého (vápnika). Uskladnite v chlade v dobre uzatvárateľnej nádobe (zaváraninový pohár).

Odporúčaná denná dávka vápnika sa pohybuje v závislosti od veku v rozmedzí od 800 do 1200 mg/deň, jeho dostatočným doplnením môžeme predísť alebo zvrátiť vývoj osteoporózy, dopomôcť telu ochrániť sa pred vysokým tlakom, cholesterolom, ale i stimulovať kostnú dreň na produkciu krviniek.

 

Odskúšané dobou - ako škrupinový prášok používať

 

- Na doplnenie minerálov. Prášok sa veľmi dobre rozpúšťa v citrónovej šťave a vstrebáva sa do organizmu takmer okamžite. Pol lyžičky prášku rozpusťte v šťave z polovice citróna. Nechajte rozpustiť pri izbovej teplote, zrieďte vodou a vypite.

- Na neutralizáciu prebytočnej žalúdočnej kyseliny. Prášok je potrebné užívať nalačno, aby nereagoval s tukmi. Účinok oproti jedlej sóde je trvalejší a bez akýchkoľvek zdravotných negatívnych následkov.

 

Užívanie prášku priamo

skrupiny z vajec

  • do lyžičky medu vmiešajte na špičku noža škrupinového prášku – užívajte 3x denne
  • na špičku noža suchého prášku a zapite vodou alebo čajom – užívajte 3x denne
  • suchý alebo medom natretý chlieb posypte práškom zo škrupín a zjedzte
  • zmiešajte jednu čajovú lyžičku prášku s lyžicou medu prípadne cukru a s jednou lyžicou nasekaných vlašských orechov - užívajte po dobu 20 dní, 3x denne po 1 lyžici
  • na špičku noža prášku zmiešajte s 2 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy, keď škrupiny zmäknú, pridajte 1 deciliter horúceho mlieka - užívajte 2x denne, ráno na prázdny žalúdok a večer pred spaním

Pri používaní si dajte pozor na konzumovaný tuk. Tuk s vaječným práškom môže tvoriť v žalúdku pre organizmus nevyužiteľné a ťažko stráviteľné tzv. "vápenaté mydlo".

 

Na posilnenie tela a prečistenie krvi

Prášok z 5 škrupín nasypte a dobre premiešajte v 3 litroch vody. Odložte na 7 dní do chladničky a následne zmes užívajte ako pitnú vodu. Denne vypite 2 - 3 poháre s trochou citrónovej šťavy.

 

Vaječné škrupiny od pradávna odporúčali ľudové liečiteľky pri odvápňovaní kostí, pri rôznych telesných slabostiach (doplnenie minerálov), na prečistenie krvi ale i pri zlom trávení, je to známa receptúra ako ľudstvo samo.

skrupiny2

 

Čo dodať?

Vaječná škrupina je liek, či odpad? Na túto otázku si musí odpovedať každý sám, či využije vo svoj prospech to, čo mu je dostupné a telu potrebné, či už ako liek, alebo ako účinnú prevenciu pred prípadným zdravotným problémom.

 

Martull