Pozitívne účinky kozieho mlieka poznali už naši prarodičia. Na každom gazdovskom dvore chovali, čo jednu kozu. Mlieko konzumovali zvyčajne hneď po nadojení ešte teplé.
Jediná jeho úprava pozostávala z prefiltrovania cez sitko, na ktoré zvyčajne dávali kúsok látky, aby prípadné nečistoty, ktoré spadli pri dojení do mlieka.
Vedeli, aj to že o jeho kvalite rozhoduje krmivo a pastviny.
V dnešnej modernej dobe sa kozie mlieko znovu pretláča do popredia pre jeho zloženie, vlastnosti a hlavne liečebné účinky.
Zvyčajne ho vyhľadávajú ľudia, ktorí majú problémy s alergiou, s poruchami dýchacieho ústrojenstva, s tuberkulózou, s astmou, so zápalovými kožnými ochoreniami, s trávením a vylučovaním, s pečeňou a pankreasom.
Znižuje zahlienenie organizmu, redukuje reumatické bolesti a v neposlednom rade ho vo veľkom vyhľadávajú onkologickí pacienti. V kozom mlieku sa nachádzajú protilátky, ktoré bránia rakovinovému bujneniu.
Pozitívne pôsobí aj na nervovú sústavu, jeho pravidelná konzumácia vedie k zníženiu stresov, nervozity a migrény.
Pri kožných ekzémoch sú účinné kúpele v srvátke z tohto mlieka.
Ak niekto tvrdí, že je to biologicky veľmi cenný nápoj, určite má pravdu. Veď obsahuje vápnik, horčík, sodík, draslík, fosfor, meď, zinok, mangán, chróm, kobalt, titán a tiež vitamíny A, C, D, E a vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej.
Kozie mlieko napomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu a predchádzať infekciám. Značnú časť svojich liečených účinkov si zachováva aj po prevarení, čo určite uvítajú citlivejší konzumenti.
Na špecifickú menej sladkú chuť tohto mlieka sa dá rýchlo zvyknúť a určite ho aj vy budete pokladať za lahodný nápoj.
Ak predsa máte stále problém s jeho konzumáciou, tak vyskúšajte z neho pripraviť kakao alebo bielu kávu, prípadne si z neho spravte kefír.
Intoleranciou na kravské mlieko trpí veľké množstvo ľudí nevynímajúc deti. Na rozdiel od kravského mlieka, kozie mlieko je ľahšie a lepšie stráviteľné, nespôsobuje problémy pri trávení, preto je jeho ideálnou náhradou.
Lepšia stráviteľnosť je spôsobená rozmermi a zložením tukových častíc, ktoré sa veľmi podobajú materskému mlieku.
V ponuke na trhu dostať kozie mlieko, syry, tvaroh, zakýsané nápoje, jogurty a srvátku.
Kozie mlieko kladne pôsobí aj na pleť. Reguluje jej vlhkosť, podporuje regeneráciu, zvyšuje jej pružnosť, spomaľuje starnutie a chráni ju pred škodlivými vplyvmi životného prostredia, lieči ekzémy a kožné vyrážky.
Pozitívne účinky kozieho mlieka poznali už naši predkovia, považovali ho za elixír krásy, sily, zdravia a dlhovekosti.
Wanda
foto: vlastné, pixabay.com