zdrava-zeleninaV poslednom čase sa čoraz viac hovorí o prekyslenom organizme a jeho nepriaznivých vplyvoch na človeka. Správny pomer kyselín a zásad v tele má obrovský vplyv na zdravie, ale aj na celkovú pohodu človeka.
Kyslosť, alebo zásaditosť sa udáva v pH od 0 do 14. Neutrálna hodnota je určená číslom 7 (čistá voda).

Klesajúce číslo na pH stupnici znamená vyššiu kyslosť, a stúpajúce číslo nad neutrálnu hodnotu vyjadruje zásaditosť.

Krv v organizme sa pohybuje vo veľmi úzkom rozpätí v hodnotách od 7,36 do 7,44 pH. Vnútorné prostredie tela má mierne zásaditý charakter. Prekyslenie (acidóza) organizmu nastáva, keď hodnota pH krvi klesne pod 7,36. Pri vyššej hodnote pH ako 7,44 nastáva v tele alkalóza. Organizmus je prispôsobený tak, aby si dokázal udržať pomer kyselín a zásad v optimálnych hodnotách. 

 

Alkalický doplnok výživy

Potrebné minerálne látky a vitamíny pre správne fungovanie tela si môžete doplniť aj výživovým doplnkom. Odporúčame napríklad ALKALIO, ktoré má až 19 zložiek a nie je to žiaden "čínsky dovoz". Doplnok je vyrobený na Slovensku, je schválený všetkými úradmi. Dokonca sme na ich webe našli aj video, kde merajú pH minerálnych a sladenej vody. Budete prekvapení, že aj minerálka je kyslá.

Pri stravovaní je potrebné dbať na vzájomnú vyváženosť potravín, s prihliadnutím na príjem zásadotvorných a kyslých zložiek konzumovaných komodít. Mnoho zdravotných problémov a ochorení vyplýva práve z tejto nerovnováhy. Pokiaľ sa naruší rovnováha medzi kyselinami a zásadami, nemôžu procesy v tele prebiehať optimálne. Človek sa cíti unavený, chýba mu energia je ospalý, jednoducho sa necíti fit. Ak je ľudský organizmus vystavený nerovnováhe pH dlhodobo, odrazí sa to aj na jeho celkovom zdraví. Prekyslenie môže vyvolať problémy, ako je osteoporóza, bolesti v kĺboch, opakované infekcie, oslabená imunita, poruchy trávenia, pálenie záhy, predčasné starnutie...

Ďalšími spúšťačmi, ktoré zvyšujú kyslosť organizmu je stres, strach, znečistené prostredie, fajčenie, chemikálie a málo pohybu na čerstvom vzduchu.


Čo robiť, ako sa stravovať a ako sa vyhnúť prekysleniu?

Prekyslenie organizmu sa dá upraviť správnou konzumáciou jedla. 
Neznamená to, že nemôžete konzumovať kyslé ovocie, bylinkový čaj s citrónom, to všetko je v poriadku. Treba si iba uvedomiť, ktoré potraviny sú tie správne a ako pôsobia na organizmus.

Medzi zásadité potraviny patria určité druhy zeleniny, ovocie, orechy, strukoviny.

 

Za nepriaznivý stav môže najmä nadmerná konzumácia:

maso

  • mäsa, mäsových výrobkov a najmä údenín
  • mlieka a mliečnych výrobkov (neplatí to o kyslomliečnych produktoch)
  • cukru, sladených nápojov džúsy, malinovky
  • káva
  • jedlá z fastfoodov, instantné výrobky, zaváraniny...
  • výrobky z bielej múky - obilniny, vajíčka, šošovica
  • neprimerané množstvo soli, octu
  • cigarety, alkohol

Pokiaľ dlhodobo vystavujete telo nepriaznivým podmienkam, najčastejšie nevhodnou stravou zloženou z veľkej časti bielkovinami, živočíšnymi produktmi, zvyčajne nastáva prekyslenie organizmu a následne aj nástup negatívnych vlyvov. To je najvyšší čas kedy treba zmeniť jedálniček a zaradiť jedlá, ktoré vytvárajú zásadité prostredie (čerstvá zelenina a ovocie).

Ak je organizmus presýtený zásaditými látkami, čo sa často nevyskytuje, treba doplniť kyselinotvorné potraviny, aby sa dopomohlo telu vytvoriť si optimálne prostredie na jeho bezchybné fungovanie. Toto sa môže vyskytnúť u vegetariánov či vegánov.

Preto je potrebné dávať si pozor na stravu ktorú prijímate, žiadne prejedanie sa (všetko s mierou) a samozrejme nezabúdať na pohyb a čerstvý vzduch.

fazulove struky-vlaknina