Sú to živé mikroorganizmy, ktoré sa užívajú samostatne, alebo prostredníctvom potravín, ktoré ich obsahujú. Ozdravujú ľudský organizmus, majú blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru a imunitný systém, napomáhajú k detoxikácii organizmu.
Znižujú cholesterol a krvný cukor, priaznivo pôsobia na žalúdok, črevá i pečeň.
Preventívne pôsobia proti rakovinovým ochoreniam, alergiám i urinogenitálnymi infekciám. Nepochybne sú dôležité pri udržaní si zdravia, jeho kvality, ale i trvania života.
Súčasný stresový, a nie príliš zdravý spôsob života si ich pomoc doslova vyžaduje. Hlavným dôvodom prečo konzumovať probiotiká (kyslomliečne výrobky), je zvyšovanie obranyschopnosti organizmu a predchádzanie vzniku civilizačných ochorení.
Príjem probiotických baktérií v potravinách, je ten najľahší a najjednoduchší spôsob, ako si chrániť zdravie.
K týmto strážcom zdravia patria potraviny s obsahom živých probiotických mliečnych baktérií. Vďaka nim patogénne a hnilobné baktérie hynú. Produkciou kyseliny mliečnej sa znižuje pH prostredia, ktoré sa stáva pre hnilobné baktérie nepriaznivé. Ak sa probiotické baktérie (najmä laktobacily a bifidobaktérie) nachádzajú v potravinách v dostačujúcom množstve, udržujú rovnováhu medzi prozápalovo a protizápalovo pôsobiacimi subjektmi.
Potraviny, ktoré obsahujú probiotické zdraviu prospešné baktérie – jogurt, cmar, bryndza, žinčica, zakysanka, acidofilné mlieko, kefír a iné kyslo-mliečne výrobky. Netreba zabúdať aj na kvasenú kapustu a dostatok vlákniny (prebiotík), ktoré sú živnou pôdou pre rast probiotík.
Po umelo vyrábaných probiotikách, by ste mali siahnuť preventívne v obdobiach zvýšenej záťaže organizmu.
Probiotické baktérie sa najviac usídľujú na sliznici hrubého čreva, kde produkujú organické kyseliny a kyselinu mliečnu, ktorá zabraňuje rastu hnilobných a patogénnych baktérií, a tým sa ozdravuje povrch sliznice čreva.
K narušeniu črevnej mikroflóry dochádza pri
- poruchách metabolizmu
- infekčných a iných ochoreniach
- stresových situáciách, ak trvajú dlhšiu dobu
- častých a jednostranných diétach (vhodná je vyvážená strava)
- liečba antibiotikami
Sú dôležité pri udržaní si zdravia, jeho kvality, ale i trvania života
Probiotiká priaznivo pôsobia pri:
- zvyšovaní vitality a dlhovekosti
- redukcii črevných infekcií
- znižovaní hladiny cholesterolu
- potláčaní rastu choroboplodných baktérií, kvasiniek a plesní
- pocite presýtenosti a nafukovaní
- zvyšovaní vstrebávania vápnika, minerálov a vitamínov do organizmu
- zlepšení intolerancie laktózy
- zvyšovaní stráviteľnosti bielkovín a vlákniny
- syndróme dráždivého čreva – zápcha
- prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka
- akútnych hnačkových ochoreniach, a pri hnačke po liečbe antibiotikami, cytostatikami a po ožarovaní
- stimulujú imunitný systém
Zaradenie probiotických potravín do denného stravovacieho režimu, je to najvhodnejšie, ale i najjednoduchšie opatrenie, ktoré môže urobiť každý, pre ochranu svojho zdravia a prevenciu pred civilizačnými ochoreniami.
Zbytočne sa nehovorí: "Zdravé črevo, zdravý človek."
- Kefír alebo zakysanka – prečo by sme po nich mali siahnuť?
- Nafúknuté brucho, bolesti žalúdka? Ktoré potraviny to spôsobujú.
- Krajšia a zdravšia pokožka vďaka cmaru
Rebecca
Foto: pixabay.com, Rebecca