spargla zelena1Výhonky tejto lahôdkovej a ľahko stráviteľnej zeleniny konzumovali už stredoveké národy vo vyšších kruhoch, teda šľachta ako luxusné jedlo.

U nás, v našich končinách sa postupne dostáva na stôl a získava si čoraz väčšiu obľubu nie len pre jej chuť, ale aj pre obsah veľkého množstva cenných látok pozitívne vplývajúcich na organizmus a tým aj na zdravie konzumenta. V predajnej sieti sa stretnete najčastejšie s bielou, zelenou alebo fialovou verziou špargľových výhonkov.


Ktorá je tá najlepšia, pre ktorú sa máte rozhodnúť?

V podstate je to jedno. Sfarbenie ovplyvňuje čas, ktorý strávili výhonky špargle na svetle.

  • Biela špargľa sa zberá skôr ako jej výhonky stihnú vyraziť zo zeme. Je jemná, krehká preto aj medzi konzumentmi najobľúbenejšia.
  • Fialový odtieň špargľa získava po vyklíčení zo zeme.
  • Zelená je dlhšiu dobu na záhone a tým aj získava svoje sfarbenie a mierne horkastú chuť. Obsahuje viac vitamínu C  betakarotén, ktorý sa v bielych výhonkoch vôbec nevyskytuje. Zelené výhonky sú vhodnejšie pre studenú kuchyňu, pre zmenu biela špargľa je vhodnejšia na tepelnú úpravu.

Čo ponúka, a ktorými látkami obohatí organizmus?

 Jej výhonky sú nízko kalorické (19 kcal/100 g) s pokojom môžeme tvrdiť, že je vhodná na redukciu telesnej hmotnosti tela, ďalej sú to bielkoviny, sacharidy, vláknina a voda.

Obsahuje značné množstvo minerálov ako je železo, zinok, vápnik, horčík, meď, fosfor, mangán, draslík, sodík, lutein, omega 3 a omega 6 kyseliny, z vitamínov je to najmä vitamín A, B1, B2, B3, B6, C, K, E, betakarotén, kyselina listová, pantoténová a glutámová, flavonoidy (antioxidanty) a silice. Vzájomná kombinácia spomínaných minerálov a vitamínov ju radí k tým druhom zeleniny, ktoré udržiavajú organizmus človeka v dobrej kondícii.

Prečítajte si aj: Týždeň očisty so špargľou

Určite oprávnene získala prívlastok "elixír zdravia a mladosti".

  • Zlepšuje zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom, napomáha udržiavať zdravý cievny systém a srdce, stimuluje krvotvorbu, podporuje činnosť čriev a prispieva k očiste (detoxikácii) organizmu od toxických látok, zaraďuje sa ako silný antioxidant.
  • Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, čím zabraňuje a zastavuje rast rakovinových buniek. Taktiež pôsobí močopudne, odvodňuje a prečisťuje močové cesty i obličky.
  • Blahodarne pôsobí na pečeň, zabezpečuje metabolizmus bielkovín, normalizuje hladinu cukru v krvi, teda je vhodná pri ochorení na cukrovku. 
  • Zvlášť sa odporúča tehotným ženám, podporuje rast a správny vývoj plodu.
  • Za povšimnutie tiež stojí skutočnosť, že od pradávna sa špargľa považuje za významné afrodiziakum. Vo svojom zložení sa nachádzajú aminokyseliny, ktoré dráždivo pôsobia na urogenitálnu sústavu, čo priaznivo prospieva k sexuálnemu životu. Tento fakt sa nepopiera ani v súčasnej dobe.

 spargla zelena_zvazok

 jedlo spargla

Ako správne vybrať a uskladniť špargľu? 

Čerstvá špargľa má uzatvorené hlavičky, farba jej tela je biela, zelená alebo sýto fialová. Celý výhonok sladkasto vonia. Stonka na dotyk musí byť pevná, je veľmi krehká a ľahko sa zlomí.

Uskladnenie špargle – vložte ju do chladničky zabalenú do mokrej utierky, takto si udrží čerstvosť ešte niekoľko dní.

Mali by ste vedieť, že špargľa je pre mnohých veľmi zdravá potravina, ale jej konzumácii by sa mali úplne vyvarovať pacienti s dnou, s močovými kameňmi, kôrnatením ciev, ale i so zápalom močových ciest.

Rebecca

ZDIEĽAJTE NÁS