Ak do jedálnička zaradíme ktorúkoľvek polievku, podporíme svoje zdravie.
Niektorí si ani nevedia predstaviť nejesť denne polievku, iným toto jedlo príliš nechutí. Faktom však stále je, že polievka dokáže zasýtiť, zahriať a pomôcť keď sa po zdravotnej stránke necítime najlepšie. Naša strava by mala byť pestrá a dodať telu dostatok vitamínov, živín a ďalších látok. Tým najjednoduchším spôsobom, ako toto všetko urobiť je práve konzumovaním polievok.
Klasické polievky - slepačia polievka a strukovinové polievky
Klasickú slepačiu polievku si pripravujeme keď máme nádchu alebo chrípku. Táto polievka pomáha uvoľniť upchaté dutiny a dodáva telu minerály, ktoré stratilo kvôli horúčke. Neraz je práve slepačia polievka jedným z mála jedál, z ktorého oslabené telo dokáže prijať živiny.
Ku klasickým slovenským polievkam patria aj tie zo strukovín. Bežnou súčasťou nášho jedálnička sa stali kvôli nižšej cene, dostupnosti a tým, že telu dodajú energiu pri vysokej fyzickej záťaži. Chutnú šošovicovú, hráškovú alebo fazuľovú či cícerovú polievku si pripravíte jednoducho a rýchlo.
Prečo jesť polievky?
Vitamíny, minerály a hydratácia
V polievkach sa uchovávajú všetky dôležité látky prítomné v surovinách, varením sa vitamíny a minerály uvoľňujú do vývaru. Pre tých, ktorým príliš nechutí zelenina, je polievka dobrým spôsobom ako prirodzene zvýšiť denný príjem zeleniny. Voda je potrebná na to, aby bol organizmus odolnejší voči ochoreniam. Ak patríte k tým, ktorým samotná voda príliš nechutí, skúste si pripravovať polievky - obsahujú dostatok vody a pomáhajú udržiavať telo hydratované.
Podpora pre imunitný systém a trávenie
Teplá polievka dokonalo zahreje telo a pomáha keď bojujeme s ochoreniami. Pri výskyte nádchy alebo oslabenej imunity nám výborne pomôže domáci slepačí vývar alebo cibuľová či cesnaková polievka. Polievka významne pomáha tráviacej sústave – naštartuje trávenie a tým aj pravidelné vyprázdňovanie.
Pomáhajú pri chudnutí, nezaťažia organizmus
Polievky sa často odporúčajú keď chceme znížiť telesnú hmotnosť. Toto jedlo nás zasýti na dlhú dobu a má nízky počet kalórií. Treba však myslieť na to, že krémové polievky môžu mať vyšší obsah tukov oproti vývaru alebo zeleninovej polievke.
Prečo nejesť instantné polievky?
Instantné polievky si síce pripravíte jednoducho, ale nedajú sa porovnávať s domácimi polievkami z čerstvých surovín. Instantné polievky neobsahujú dostatok živín, majú vysoký podiel kalórií, obsahujú rôzne umelé látky a konzervanty či zvýrazňovače chutí. Navyše dodávajú telu nadbytok soli.
Pripravte si jednoduché polievky
Na prípravu polievky nepotrebujete veľké množstvo surovín a nezaberú vám ani veľa času. Skúste naše recepty:
autor: redakcia
foto: pexels.com, pixabay.com