skorica mletaO tom, že škorica má výborné zdravotné účinky niet pochýb, ľudia ju napokon používajú už celé stáročia. Viete aké sú jej všestranné účinky?

Škorica nie je len duchucovadlo, je známa aj svojimi účinkami pre zdravie. Navyše sa využíva aj v aromaterapii či v starostlivosti o pokožku. Toto korenie sa nachádza vo vnútornej vrstve kôry stromu príbuznému vavrínu (bobkovému listu). Rozlišujeme medzi dvoma typmi škorice – cejlónskou a čínskou.
Cejlónska je jemnejšia a svetlejšia a predáva sa vo forme zvitkov.
Čínska alebo cassia sa zase predáva ako mletá.
Rozdiel v ich zložení je však minimálny.
Rôznorodé účinky sú výsledkom celého spektra vitamínov a minerálov, ktoré škorica obsahuje – železo, kalcium, magnézium a vitamíny A, B6 a C.

 

Aké účinky má škorica?

  • pôsobí antibakteriálne
  • má antioxidačné účinky
  • podporuje pružnosť ciev a žíl
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • mierne znižuje zrážanlivosť krvi
  • podporuje liečbu peptických vredov žalúdka
  • podporuje prekrvenie končatín

skorica zvitok2 

Čo je dobré vedieť o škorici?

Škorica má hypoglykemický účinok – dokáže znižovať hladinu cukru v krvi, zároveň zvyšuje citlivosť na inzulín. Takto znižuje inzulínovú rezistenciu čím pomáha inzulínu, aby mohol správne pracovať. Jedným zo spôsobov ako škoricu môžu konzumovať ľudia, ktorí potrebujú pomoc práve na tento problém je pitie škoricového čaju.
Pripravuje sa
zaliatím dvoch čajových lyžíc mletej škorice litrom vriacej vody. Nápoj je potom potrebné nechať vychladnúť na izbovú teplotu a precediť. Môžete ho potom ochutiť lyžičkou medu.

Je vhodná pre svoje účinky pre kardiovaskulárny systém – pravidelných užívaním dokáže zabezpečiť väčšiu pružnosť ciev a žíl. Navyše účinne znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí priaznivo na svalstvo a reguláciu krvného tlaku. Rovnako ako iné koreniny, ako zázvor alebo mäta, aj škorica je známym antioxidantom – spomedzi nich obsahuje napríklad polyfenoly. V porovnaní s ostatnými koreninami dokáže zabezpečiť detoxikáciu celého tela.

Je vhodná i pre tých, ktorých trápia tráviace ťažkosti – škorica totiž dokáže zabrániť výskytu plesní či parazitov. Navyše účinne bojuje s baktériami. Pomôže vám aj keď zápasíte s problémami s nadúvaním.

Dôležitou zložkou, ktorá napomáha v boji proti rôznym druhom infekcií je cinnamaldehyd. Vďaka protiplesňovým a antibakteriálym účinkom môže pôsobiť proti infekcii v tele a pomôcť i pri zubnom kaze alebo zlom dychu.

Škorica v kombinácii s medom predstavuje jednu z najúčinnejších prírodných foriem prevencie proti prechladnutiu, chrípke či angíne. Škorica spolu s medom považovaná za najvhodnejšiu prírodnú prevenciu a prípadne aj terapiu pri chrípke, prechladnutí alebo napríklad angíne. Oba majú výrazné antibiotické a protiinfekčné účinky, v takejto kombinácii sa ich účinky ešte zvyšujú. Môžete ich pridať do čaju, dochutiť nimi ovsenú alebo inú kašu na raňajky alebo pripraviť si odvar.

skorica caj

 

Náš tip: med a škorica ako liek – budete potrebovať 1 polievkovú lyžicu medu v ktorej rozmiešate necelú polovicu čajovej lyžičky mletej škorice. Poriadne to premiešajte, aby neostali hrudky a nechajte 5 minút odstáť. Potom pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, opäť zamiešajte a môžete to zjesť. Od prejavov prechladnutia by sa vám malo uľaviť už druhý či tretí deň. Dávkujte si to ráno aj večer.

 

Využitie v kozmetike

Škorica má schopnosť regenerovať tkanivá, zlepšuje metabolizmus buniek a urýchľuje látkovú výmenu. Aj vďaka tomu je neraz jednou z látok, ktoré sa pridávajú do zábalov na ošetrenie pokožky. Je takisto účinnou zbraňou v boji proti akné, pretože ničí baktérie a prekrvuje a hydratuje pleť.
Jedným zo spôsobov ako ju využiť je príprava masky: Zmiešajte tri lyžice medu s jednou lyžicou škorice. Masku potom priamo aplikujte na pleť.

 

Ako škoricu dávkovať?

Škorica obsahuje kumanín, priveľká konzumácia tohto korenia preto môže spôsobiť problémy s pečeňou a obličkami. Pozor by ste mali dať aj na to, aby vám škorica príliš neznížila hladinu cukru v krvi. Astmatici a alergici by taktiež mali byť na pozore – vdýchnutie tohto jemného korenia môže spôsobiť kašeľ či problémy s dýchaním. Škoricu určite nepoužívajte ak užívate lieky na riedenie krvi, prípadne máte problémy s krvácavosťou.

Bežnej čínskej škorice by ste nemali skonzumovať viac ako 1 čajovú lyžičku denne. Maximálne množstvo druhého typu, cejlónskej škorice je 2,5 čajovej lyžičky denne.

 

Vyskúšajte aj: Škoricovú pochúťku

 

Autor: redakcia
Foto: pixabay.com

 

ZDIEĽAJTE NÁS