Hlavnou ingredienciou sú teda mladé výhonky svetlozelenej farby, ktoré na smreku rastú na končekoch vetvičiek.
Začiatkom apríla až máj je vhodné obdobie na zber smrekových výhonkov. Mladé smrekové výhonky sú dlhé cca 5 cm a ide o zelené časti na koncoch konárov. Zbierame ideálne dopoludnia a za slnečného počasia.
INGREDIENCIE:
• smrekové výhonky
• cukor
POSTUP:
Smrekové výhonky plníme do fľaše a priebežne presypávame cukrom vrstvu po vrstve. Po naplnení uzavrieme a necháme na okne z vnútra 2-3 týždne. Priebežne otáčame. Výhonky postupne začnú púšťať šťavu a blednúť. Vzniknutý sirup potom len scedíme do fliaš a uchovávame v chlade.
POUŽITIE:
Užíva sa po lyžičkách či už ako prevencia alebo bojovník proti kašľu.
Prečítajte si aj: Sirup z ihličnanov
Autor: Ján Jedinák
elementifire.sk