kysla-kapustaJe súčasťou takmer každej domácnosti, radi ju konzumujeme, no zároveň si neuvedomujeme vynikajúce účinky na náš organizmus. Kyslá kapusta obsahuje množstvo rozličných minerálnych látok (draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík) a množstvo stopových prvkov, z ktorých najdôležitejším je síra, ktorá zohráva významnú úlohu pri metabolizmu tukov.

V jej obsahu nájdeme aj paletu rôznych vitamínov (provitamín A, C, E, K) a je bohatá i na fytochemikálie s antibiotickými a protirakovinovými účinkami.

Avšak, takéto vynikajúce účinky získame iba z nestrilizovanej a inak tepelne neupravovanej kyslej kapusty. Iba v takomto stave sa v nech uchovávajú termolabilné živiny a užitočné baktérie. Kapusta obsahuje živé enzímy, ktoré pôsobia rovnako ako enzýmy pankreasu, ktoré sú prospešné pri trávení. Najcennejšou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna, ktorá spolu s vitamínmi skupiny B obnovuje poškodenú črevnú sliznicu a v žalúdku kompenzuje nedostatok kyseliny soľnej.

Šťava z kyslej kapusty nám pomôže pri:

  • vysokej hladine cholesterolu v krvi
  • slabej činnosti čriev
  • nedostatočnej látkovej premene
  • nedostatočnom odstraňovaní odpadových látok z tela
  • chronickej zápche a divertikulóze

TIP: Pri problémoch tráviaceho traktu stačí 3 až 4 krát denne vypiť deci čerstvej šťavy kyslej kapusty