nahlad jablcny ocotJablčný ocot sa používa pri príprave zeleninových a ovocných šalátov, taktiež je doporučovaný pri redukčných diétach na odbúravanie telesného tuku.

 

Čo potrebujete:

  • šupy z jabĺk
  • cukor – na jeden liter vody 150 g

Jablkové šupky vložte do pohára a zalejtepripravenou vodou s rozpusteným cukrom. Na každý použitý liter vody sa dáva 150 g cukru.
Pohár previažte plátnom, kvôli prístupu vzduchu.

Takto prichystaný pohár odložte na teplé miesto, kde obsah kvasí a octovatie (fermentuje).

Po určitom čase masa prestáva kvasiť. V pohári sa už netvoria nové bublinky a jablčné šupky klesajú na dno pohára, kde sa usadzuje aj kal.

Tekutinu zlejte do čistej nádoby, opäť previažte a nechajte ďalej fermentovať. Na povrchu sa tvorí octový povlak - tento odstráňte.

jablka1

Celý proces výroby octu trvá niekoľko mesiacov. Ocot občas ochutnajte, keď je dostatočne kyslý odsajte ho hadičkou (ako pri sťahovaní vína) do čistých fliaš.

Naplnené fľaše vzduchotesne uzatvorte. Fľaše sa uskladňujú do regálu naležato.


Pokiaľ ste sa rozhodli ocot uskladňovať dlhšiu dobu je možné ho sterilizovať 15 minút pri 75°C.

 

 Rebecca

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame