detox stavyExistuje mnoho druhov detoxikačných štiav, ktoré môžu pomôcť odstrániť toxíny z tela. Tu sú niektoré z najlepších:

  • Šťava z čerstvej zeleniny: Šťavy z listovej zeleniny, ako je špenát, kel, petržlenová vňať, alebo zelenina ako mrkva a reďkovka sú vynikajúcim spôsobom ako sa zbaviť toxínov a získať živiny.
  • Šťava z ovocia: Šťava z jablká, jahody či hrušky sú klasika. 
  1. Jablká - jablková šťava je veľmi populárna a môže byť použitá ako základ pre rôzne ovocno-zeleninové šťavy. Jablká sú bohaté na vitamíny a antioxidanty a môžu pomôcť pri detoxikácii.

  2. Hrušky - hrušková šťava má jemnú chuť a obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály.

  3. Jahody - jahodová šťava má výraznú chuť a je bohatá na vitamín C, antioxidanty a vlákninu.

  4. Maliny - malinová šťava je bohatá na antioxidanty a vitamín C. Môže tiež pomôcť pri zlepšovaní trávenia a detoxikácii.

  5. Broskyne - broskyňová šťava má sladkú chuť a je bohatá na vitamíny a minerály. Môže tiež pomôcť pri zlepšovaní zdravia pokožky.

  6. Ananás - ananásová šťava má výraznú chuť a obsahuje enzým bromelain, ktorý pomáha pri trávení a zlepšuje imunitu.

  7. Čerešne - čerešňová šťava je bohatá na antioxidanty a môže pomôcť pri zlepšovaní zdravia kĺbov a srdca.

  • Šťavy z citrusových plodov: plody ako sú pomaranče, grep a limetky sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom.
  • Šťava z červenej repy: Šťava z červenej repy obsahuje betanín, ktorý pomáha pri detoxikácii pečene a podporuje trávenie.
  • Šťava z paradajok: Paradajková šťava obsahuje mnoho dôležitých látok, vrátane vitamínu C, vitamínu A, draslíka, horčíka, vlákniny a antioxidantov ako lycopén, beta-karotén a kyselinu askorbovú. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty
  • Zeleninové smoothie alebo mix : Smoothie s pridaním zeleniny ako špenát, kel, stopkový zeler, uhorka alebo brokolica, s ovocím, ako sú jablká alebo banány a s vodou alebo mliekom, môže byť ďalším spôsobom, ako získať živiny a odstrániť toxíny z tela.

smoothie zelene

Je dôležité si uvedomiť, že detoxikačné šťavy nie sú zázračné lieky a neodstraňujú všetky toxíny z tela. Najdôležitejším krokom k detoxikácii tela je konzumovať zdravú a vyváženú stravu, piť dostatok vody a vyhýbať sa nezdravým potravinám a nápojom. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, odporúčam sa poradiť s lekárom pred začatím detoxikačnej diéty.

Tu je jednoduchý recept na ovocnú šťavu / smoothy:

 

smoothy

Potrebujete:

  • 2 jablká
  • 2 hrušky
  • 1 banán
  • 1 pomeranč
  • 1/2 citrón
  • 1 šálka vody
  • ľad

Postup:

Jablká a hrušky nakrájajte na menšie kúsky a odstráňte semená. Banán olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Pomaranč a citrón ošúpte a nakrájajte na polovice.

Vložte všetky ingrediencie do mixéra a pridajte 1 šálku vody. Premiešajte ingrediencie v mixéri na hladkú šťavu. Podľa chuti môžete pridať ľad. Nalejte do pohára a podávajte. Ak chceme skôr čistú šťavu použijeme odšťavovač a ovocie odšťavíme bez dužiny.

Recept si môžete prispôsobiť svojim preferenciám ovocia alebo podľa toho, čo máte k dispozícii či podľa sezóny. Pridanie zeleniny, ako je špenát alebo kel, môže tiež pridať viac živín a antioxidantov do šťavy.

Sú lepšie ovocné alebo zeleninové šťavy?

Ovocné a zeleninové šťavy majú rôzne výhody pre zdravie a telo, takže nedá sa jednoznačne povedať, ktoré sú lepšie. Ovocné šťavy sú často bohatšie na cukor a kalórie, zatiaľ čo zeleninové šťavy sú často bohatšie na vitamíny, minerály a antioxidanty. Preto je dôležité konzumovať aj ovocné aj zeleninové šťavy, aby sme získali maximálne množstvo živín.

Ovocné šťavy sú bohaté na vitamín C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém, a antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a ochraňovať bunky pred poškodením. Avšak, keď sa konzumuje nadmerné množstvo ovocia, môže to spôsobiť nárast hladiny cukru v krvi.

Zeleninové šťavy majú menej cukru a kalórií a sú bohatšie na vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú pri detoxikácii a zlepšujú zdravie tráviaceho traktu. Zelenina ako špenát, kel alebo petržlenová vňať sú tiež bohaté na chlorofyl, ktorý pomáha pri detoxikácii a zlepšuje zdravie pečene. Mnohý si do zeleninových štiav pridávajú aj chlorellu.

mrkvova stava

V konečnom dôsledku je najlepšie jesť rozmanitú stravu a prispôsobovať ju svojim potrebám a preferenciám. Ovocné a zeleninové šťavy môžu byť zdravou súčasťou stravy, ale nezabudnite na celistvé ovocie a zeleninu, ktoré obsahujú aj dôležitú vlákninu.

Redakcia
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS