mesicek lekarskyStále na nám vládne pani Zima. Bylinkári sa už obzerajú po okolitých lúkach, kam sa dá zájsť napríklad na zimné šípky alebo imelo. Ináč stále využívame minuloročné zásoby. Niektoré bylinky sa už minuli. Niektoré ale zostávajú a akosi nenachádzajú svoje uplatnenie. Medzi také patrí napríklad nechtík.

Zimné slnko nechtíka lekárskeho

Ako správny bylinkár si každý rok zasejeme záhon krásnych nechtíkov. Je to taká „bylinkárska povinnosť“. A právom. Nechtík lekársky Calendula officinalis (nogetka, mesiačok) je najznámejšia a najúčinnejšia bylinka na liečenie kožných problémov. Okrem kože je účinný aj na množstvo iných neduhov.
Nechtík napomáha pri: zmierňuje zápaly, podporuje potenie, pomáha zastaviť krvácanie, lokálne (na koži) uľavuje od bolestí, stimuluje menštruačnú aktivitu a lymfatický systém, znižuje krvný tlak a napomáha hypertónií v klimakterickom období.

Nechtík je vďačná záhradná letnička. Vysievame ju každoročne. Kvitne od júla do septembra oranžovými alebo žltými kvetmi, ktoré na seba viažu slnečnú energiu. Priebežne ich oberáme. Kvety nechávame v celku, alebo z nich môžeme na čisto otrhať okvetné lístky. Okrem kvetov zbierame aj vňať – mladé listy a mäkké stonky. Dávame pozor, aby listy nechytali bielu pleseň, čo sa stane v mokrých rokoch, alebo ak sú nechtíky zasiate príliš nahusto.

Nazbierané zásoby sušených nechtíkových kvetov najčastejšie používame na prípravu nechtíkovej masti. Ak sme však na samotnú masť nenašli čas alebo odvahu, kvety nám ostali.
Tak ich teraz prostred zimu môžeme spracovať aj iným spôsobom. Napríklad na tinktúru, alebo ich použijem do čajových zmesí.

nechtik lekarsky

Nechtíková tinktúra

Sušené kvety nechtíka dáme do sklenenej fľaše a celkom zalejeme bielym alkoholom (napr. vodka 30-40%). Fľašu sa nechá desať dní na teplom tmavom mieste, potom sa obsah scedí a naplní do tmavej fľaše. Užíva sa 5 až 30 kvapiek podľa potreby až štyrikrát denne na neduhy, na ktoré má nechtík priaznivé účinky.

Čaj z nechtíka lekárskeho

Vňať nechtíka lekárskeho (alebo len samé kvety) pridávame do rôznych čajových zmesí na ženské problémy, alebo pri chrípke.
Ak použijeme len nechtík, tak potom jednu polievkovú lyžicu nechtíka zalejeme vriacou vodou, lúhujeme 5 , max 10 minút a scedíme. Takýto čaj napomáha čistiť krv, lieči zápal čriev a podporuje imunitu, detoxikuje.

Masť z nechtíkových kvetov

Vo vodnom kúpeli (teda hrniec v hrnci), zahrejeme olej (slnečnicový, olivový, repkový) alebo roztopíme bambucké maslo tak, aby sa nám iba roztopilo (nechceme ho upražiť) a vložíme do neho okvetné lupene nechtíka, zamiešame, necháme spojiť tieto dve ingrediencie asi 5 minút a odstavíme z ohňa, prikryjeme a dáme napr. do komory. Na druhý deň masť aj s nechtíkom znovu ohrejeme vo vodnom kúpeli, aby sa krém roztopil, necháme znovu 5 minút, dobre zamiešame a odstavíme. Takto opakujeme aj na tretí deň, kedy scedíme olej cez gázu alebo čistú utierku do čistých nádobiek. Po vychladnutí uzavrieme a odložíme na chladnejšie miesto.

Nechtíková masť napomáha pri hojení kože pri drobných ranách a odreninách, pri hnisavých vredoch a kožných ranách, popáleninách, ekzémoch, pomáha liečiť kŕčové žili a tiež ochorenie nechtov.

 

Marta Sláviková
Kysucká bylinkárka
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS