plesen na stromeJeden z problémov modernej doby sú aj plesne, ktoré vdychujeme zo vzduchu, alebo sa dostanú do tela z potravín. Sú všade prítomné a schopné napádať náš organizmus. K najznámejším patria plesne druhu kvasiniek candida.


Plesňové toxíny - mykotoxíny.

 

Považujú sa za najjedovatejšie a najnebezpečnejšie. Môžu zapríčiniť rôzne toxické reakcie a zvyčajne sú príčinou rôznych ochorení od alergických reakcií až po vznik karcinómov. Neprodukujú sa priamo v ľudskom organizme, ale stretávame sa s nimi v potravinách.
Latoxín (ochratoxín) patrí medzi silno rakovinotvorné látky poškodzujúce pečeň.
Mykotoxíny (parazitické plesne) majú fyziologický až toxický účinok na vyššie organizmy.


Veľká časť populácie berie ako samozrejmosť oškriabať pleseň z džemu, vybrať ten kúsok nepekného na povrchu z kompótu, alebo odrezať kúsok hnilej broskyne, mandarínky, alebo z pečiva a zjesť.

To je len povrchové zbavenie sa plesne. Ak je raz potravina napadnutá, tieto plesne sú v celom produkte.
Nikdy nejedzte plesňou napadnuté jedlo! Keď sa už raz mykotoxíny z plesní do potraviny dostanú, nemožno ich z nej odstrániť. Aj keď napadnutú časť vyrežete jedovaté mykotoxíny zostávajú v  napadnutej potravine. Konzumovať nahnité a ináč napadnuté potraviny aj povykrajované je úplný hazard so svojím zdravím. Takéto potraviny patria jednoznačne do koša nie na stôl.

 

plesniva paradajka


Pôsobenie plesní na organizmus
Ak jedinec konzumuje nevhodné potraviny napadnuté plesňou a hnilobou nemusí v počiatočnom štádiu na sebe nič pozorovať. Plesne nepôsobia okamžite ako napríklad pri nakazení sa známou salmonelózou.
Plesne sa ohlásia v podobe dlhotrvajúcich chronických ochorení ako je napríklad

  • poškodenie obličiek
  • pečene
  • porucha plodnosti
  • rôzne edémy
  • rakovina
  • narušenie imunitného systému
  • oslabenie srdca
  • narušenie nervového systému

Mykotoxíny nevidieť, sú bez chuti a zápachu, zvyčajne ich človek konzumuje bez toho, aby si niečo všimol. Preto ak je viditeľné poškodenie napríklad paradajky, papriky, pomaranča, alebo zaplesnený chlebík, tu platí iba jedno – vyhodiť!
Dôležité je udržiavať svoj imunitný systém v dobrom stave, pridržiavať sa pravidiel správnej životosprávy, konzumovať zdravé nenapadnuté ovocie, zeleninu a potraviny s vyšším obsahom vlákniny, ktoré udržujú naše črevá v dobrom stave.

 

Platí tu pravidlo: „ Zdravé črevo, zdravý človek."

 

 Rebecca