bylinkovy caj zihlavaPre naštartovanie nášho tela na jarné slnečné mesiace môžeme skúsiť pitie bylinkových detoxikačných čajov, ktoré prečisťujú krv, podporujú metabolické procesy a naštartujú najme pečeň a žlčník, ktoré sú zjari najaktívnejšie.

Na jar sa často sťažujeme na „jarnú únavu“. Je to pocit fyzickej a psychickej únavy. Dôvody sú viaceré: dlhé chladné dni, málo pobytu na čerstvom vzduchu, znížené množstvo slnečného žiarenia, málo čerstvých vitamínov a podobne.


Jarná žihľavová kúra 

Jarná žihľavová kúra pozostáva z pitia jednej šálky čaju nalačno z čerstvých alebo sušených lístočkov žihľavy. Pôsobí ako diuretikum, odplavuje z organizmu usadené škodlivé látky (toxíny), okrem toho podporuje trávenie, priaznivo pôsobí na vylučovanie žalúdočných štiav, podporuje činnosť žlčníka a pankreasu.

Čaj môžeme piť max. 2 týždne, potom si treba dať 1 - 2 týždne prestávku a potom môžeme pokračovať. Táto očistná kúra nesmie trvať viac ako šesť týždňov.

bylinkovy caj zihlava priprava


Bylinkové čaje na jarnú očistu a dobré zloženie krvi z bylinkovej školy matky Zeme:

1. Rovnaké diely koreňa púpavy, čakanky, archangeliky, pýru plazivého.
1 PL zmesi zalejeme 200 ml vriacej vody, necháme 10 minút lúhovať, precedíme. Pijeme medzi jedlami 2 týždne.


2. 10 g listu brezy, 10 g kvetov a listov sedmokrásky, 10 g kvetov trnky.
1 PL zmesi zalejeme 200 ml vriacej vody, necháme 10 minút lúhovať, precedíme. Pijeme medzi jedlami 2 týždne.


3. 25 g púpavy lekárskej, 20 g listu brezy, 20 g listu maliny, 20 g pŕhľavy.
1 PL zmesi zalejeme 200 ml vriacej vody, necháme 10 minút lúhovať, precedíme. Pijeme medzi jedlami 2 týždne.
pupavovy caj priprava

4. 40 g koreňov žihľavy, 30 g koreňa lopúcha, 20 g pýru.
Dve polievkové lyžice zmesi zalejeme večer 300 ml studenej vody, ráno privedieme k varu, odstavíme na 10 minút, pijeme počas dňa.


Detoxikačná čajová zmes Freiburskej školy liečivých rastlín

25 g vňate žihľavy a 25 g koreňa a vňate púpavy, 15 g listov brezy a 15 g vňate zemedymu lekárskeho, 10 g lístkov mäty a 10 g kvetov nechtíka

Na prípravu 1 šálky čaju potrebujeme 1 ČL tejto zmesi, ktorú zalejeme horúcou, nie však vriacou vodou. Necháme 10 minút prikryté vylúhovať, pričom skondenzované kvapky z veka necháme odkvapkať do šálky a čaj potom precedíme cez sitko. Čaj by sa mal piť 4 až 6 týždňov každý deň po 3 šálky. 

autor: Marta Sláviková
foto: pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS