Imelo pôsobí priaznivo na srdcovo-cievny systém a nervovú sústavu, používa sa na stabilizovanie krvného tlaku.
Imelu sa odpradávna pripisovala magická moc a používalo sa pri rôznych rituáloch. Dnes nájdete imelo v domácnostiach počas vianočných sviatkov, kedy symbolizuje šťastie, pokoj a lásku. Je to zaujímavá rastlina z dôvodu, že sa pomocou prísavných koreňov vzrastá do dreva listnatých drevín, najčastejšie sú to borovice a jedle. Imelo je preto akýsi poloparazit, ktorý ale stromom nespôsobuje škodu. Jeho kvety sú malé a žltozelené, plody sú spočiatku zelené a po dozretí biele až žltozelené.
Z imela sa od novembra do februára zbierajú listy a konáriky, môžu sa odrezať alebo lámať pomocou lana. Odstránia sa bobule a rastlinu zviažeme do viazaničiek. Očistia sa, sušia a uchovávajú v sklenenej alebo kovovej nádobe. Dlhé skladovanie sa neodporúča, lebo sa časom môžu vytratiť účinné látky.
Už stáročia sú známe liečivé účinky imela
Imelo obsahuje mnohé prospešné látky ako cholín, histamín, kyselinu aminomaslovú, inozit, flavonoidy a ďalšie. Imelo sa používa najmä pri liečbe srdcovo-cievneho systému. Pomáha pri problémoch ako ateroskleróza, srdcové neurózy a môže byť účinné pre stabilizovaní krvného tlaku, pretože pomáha odstraňovať vápenaté usadeniny v cievnom systéme. Látky cholín a acetylcholí pomáhajú znižovať krvný tlak a majú upokojujúce účinky na nervový systém, keď pociťujeme stavy strachu, nepokoja, úzkosti alebo máme zlý spánok. Takisto pomáha tlmiť bolesti hlavy. Pomáha aj pri dlhej menštruácii. Použiť sa dá aj pri potlačovaní chorobne zvýšenej činnosti štítnej žľazy.
- Studený liečivý výluh - Na výluh potrebujeme kávovú lyžičku sušených listov, ktoré sa zalejú dvomi dcl studenej vody. Necháme lúhovať na 10-13 hodín a scedíme. Vhodné je vypiť deci nápoja ráno a deci večer.
- Čaj z imela - Kávovú lyžičku zalejte 300 ml horúcej vody a nechajte na 8 minút lúhovať. Sceďte a vypite.
- Masť z imela - Masť sa dá použiť na ekzémy, vredy alebo rany. Na výrobu potrebujeme cca 80 g čerstvých listov, ktoré sa ponoria do 150 g rozpustenej bravčovej masti. Zmes sa zahrieva na miernom plameni, potom odstavte a ešte dva razy zopakujte. Masť by nemala byť priveľmi horúca lebo by sa zničili prospešné látky. Masť nechajte vychladnúť, prikryte a nechajte na 24 hodín odstáť. Potom je potrebné ju opäť zohriať, precediť cez gázu a pridať včelí vosk v množstve 10 g. Treba miešať kým sa vosk neroztopí. Masť sa potom skladuje najlepšie v chladničke.
Imelo je mierne jedovatou rastlinou, treba ho preto užívať veľmi opatrne a ak sa objaví niektorý z príznakov ako bolesť v hrudníku, mdloby či potenie tak treba s užívaním prestať.
autor: redakcia
foto: pixabay.com