relaxovanie kupelPrepracovanie, únava, stres... Máte pocit, že sa o vás pokúša jeden z týchto neduhov? V tom prípade neváhajte, urobte si čas sami na seba a vychutnajte si príjemný kúpeľ vo vani. Aspoň na chvíľu tak zabudnete na realitu a načerpáte novú energiu. Teraz vám prezradíme niekoľko tipov pre ešte intenzívnejší zážitok!

Útek do sveta relaxácie

Uvoľňujúcich aktivít je veľa, ale čo funguje takmer na každého, je relaxačný kúpeľ. Doprajte si ho aspoň raz týždenne v trvaní 15 až 20 minút a stres sa vám bude vyhýbať oblúkom! Ideálna teplota vody sa pohybuje v rozmedzí 37–43 °C. Túto hranicu neprekračujte, horúca voda totiž spôsobuje vysychanie pokožky. A čím je človek starší, tým je pre telo ťažšie obnovovať ochrannú vrstvu, ktorá po horúcom kúpeli rada šupinatie.


Celá alebo trištvrte?

Neradi robíte veci polovičato? Tak to si určite radi vychutnáte aj plnú vaňu. Napustite ju tak, aby vodná hladina siahala až po vašu šiju. Telo bude teplou vodou príjemne uvoľnené a bude sa vám ľahšie zaspávať. Naopak trojštvrtinová vaňa nedosahuje tak veľký stimulačný efekt, avšak menej zaťažuje krvný obeh a je preto viac odporúčaná pre tých, ktorých trápia napríklad výkyvy krvného tlaku.

kupel vana

Vane z liatiny? Na relax to najlepšie!

A aké vane do kúpeľne sú pre milovníkov dlhých kúpeľov najvhodnejšie? Na celej čiare víťazia tie liatinové, a to predovšetkým preto, že v nich voda vydrží dlho teplá. Dôležitý je samozrejme aj ich tvar – vďaka vani s vyvýšenými okrajmi na oboch stranách si kúpeľ môžete vychutnať aj vo dvojici!


Správna relaxačná atmosféra

Hoci sa môže zdať, že ide o úplné drobnosti, relaxačný kúpeľ nimi vyladíte k skutočnej dokonalosti. Ešte pred začiatkom relaxácie vyčistite vašu kúpeľňu od zbytočných vecí. Udržujú v sebe negatívnu energiu a podvedome vo vás vzbudzujú chaos, čo rozhodne nie je žiaduce. Môžete napríklad vyhodiť starú kozmetiku, usporiadať šampóny na poličkách a pod.

Teraz sa už môžeme presunúť k samotnej relaxácii. Vaše chvíle si spríjemnite obľúbenou hudbou, avšak pozor na jej hlasitosť. Keď sme uvoľnení, akékoľvek zvuky vnímame oveľa intenzívnejšie ako obvykle, preto je lepšie nastaviť ju tichšie. Taktiež môžete zapáliť niekoľko sviečok, prítmie príde vašim unaveným očiam nepochybne vhod.

A jedno odporúčanie na záver. Pred tým, než sa ponoríte do tajov relaxačného kúpeľa, dôkladne zo seba zmyte všetky nečistoty a odlíčte sa. Pripravíte tak pokožku na prijímanie účinných látok a výparov.


Čarovná moc byliniek

Kúpeľ môžete doplniť kvalitnou penou alebo olejom, ktorý bude vašu pokožku hydratovať už počas relaxácie vo vani. Napríklad éterický olej z medovky pôsobí proti stresu a úzkostiam, santalové drevo zmierňuje napätie a ruža harmonizuje emócie. Eukalyptus nenapomáha iba pri prechladnutí, ale tiež podporuje koncentráciu. A uvoľňujúce účinky levandule spomínať snáď ani nemusíme!

relaxacny kupel

Kúpeľové poklady nájdete aj v špajze

Ak túžite po uvoľňujúcom kúpeli ešte dnes, ale nemáte poruke žiadny elixír, ktorým by ste kúpeľ ozvláštnili, potešíme vás. Klasické prísady do kúpeľa hravo nahradíte aj tým, čo nájdete doma v špajze. Napríklad kúpeľ, doplnený niekoľkými lyžicami medu, pomáha proti nespavosti, vyživuje pokožku a obnovuje jej prirodzenú bariéru. Kúpeľ s prímesou jablčného octu zmierňuje opuchy a uvoľňuje svaly. Ružová himalájska soľ detoxikuje telo, aloe vera zase hydratuje, hojí rany a tíši bolesti poranenej kože. Tak hurá do vane!


A čo potom?

Akonáhle vyleziete z vane, zabaľte sa do veľkej osušky, huňatého župana, či rovno do perín a odpočívajte. Môžete si užívať pokoj, meditovať, počúvať príjemnú hudbu, na ktorú ste sa naladili už vo vani, alebo zavrieť oči a nechať sa dozvukmi teplého kúpeľa ukolísať k spánku.

Reklamný článok
foto: shutterstock

ZDIEĽAJTE NÁS