Je jar, čas kvitnutia púpavy a to je ideálny čas na prípravu zdravého sirupu alebo medu z tejto zdraviu prospešnej rastlinky. Sirup je redšia verzia medu, ingrediencie a postup je totožný. Kvety treba nazberať ráno. Niekto ich umýva a niekto nie. Túto voľbu necháme na vás.
Ak chcete zachovať peľ v kvetoch, tak potom neumývať, ale pri zbere treba dávať pozor na rôzny hmyz, ktorý sa v nich s obľubou skrýva. Samozrejmosťou ostáva, že kvety treba zberať na odľahlých miestach mimo ciest a smogu.
Púpavový med
- 350 g kvetov púpav bez stopiek ( tj. cca 500 kvetov)
- 2 pomaranče (nemusia byť)
- 2 citróny
- 1 polievková lyžica kyseliny citrónovej
- 1,5 kg kryštálového cukru
- 2 l vody
Kvety dajte do väčšieho hrnca, zalejte ich pripravenou vodou, vložte olúpané na kolieska nakrájané pomaranče a citróny, pridajte kyselinu citrónovú a varte 15 minút. Občas zmes premiešajte.
Po tejto dobe hrniec odstavte a nechajte chladnúť a lúhovať najlepšie cez noc.
Na druhý deň sceďte cez sitko alebo gázu. Šťavu z kvetov povytláčajte a opäť dajte variť. Počas zohrievania pridávajte cukor a miešaním ho postupne rozpúšťajte. Varte až do želaného zhustnutia. Čím dlhšie varíte, tým bude zmes hustejšia (asi 1,5 hodiny). Počas varenia zberajte penu, ktorá sa na povrchu utvára.
Hotový med nalejte do suchých čistých pohárov a dobre uzavrite.
Namiesto nutely zdravý púpavový med s kvetmi
Menej známy recept na púpavový med, je kde sa kvety nevaria, ale sa priamo po očistení zamiešajú do pravého včelieho medu.
Ako na to?
Ráno nazbierané čisté kvety púpav bez stopiek, zamiešajte do tekutého včelieho medu.
Po 2 týždňoch sú púpavy vylúhované a vy môžete začať takto pripravený med používať. Konzumuje sa spolu aj s kvetmi, čiže natrieť na chlieb ako populárnu no menej zdravú nutelu a zjesť.
Tak čo, skúsite aj vy túto verziu zdravých raňajok?
Oliver