nahlad jahody na tanieriSezóna zberu domácich voňavých červených a šťavnatých jahôd je v plnom prúde. Ich chuť je sladká a osviežujúca.

Obsahujú až 87 % vody a ich energetická hodnota je veľmi nízka, iba 155 kilojoulov na 100 g plodov.
V minulosti boli jahody považované za kráľovské ovocie, ale aj ako ovocie lásky.


Je to jedno z mála ovocí, ktorého sa nemusia obávať diabetici a ani jednotlivci, ktorí sa rozhodli pre redukciu svojej hmotnosti. Jahody majú veľmi nízky obsah prírodného cukru. Pre zmenu majú viac vitamínu C, ako pomaranče alebo citróny.
Obsahujú tiež kyselinu listovú, ktorá je dôležitá na stavbu nových buniek, kyselinu citrónovú a jablčnú, tieto pôsobia na tráviaci systém dezinfekčne. Kyselina elalagová má protizápalové a antikarcinogénne účinky. Železo podporuje krvitvorbu.

Ďalej sa jahodách nachádza pre organizmus potrebný draslík, vápnik, karotén, flavonoidy, tiež pektíny a triesloviny. Tieto priaznivo vplývajú na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém. Majú tiež ochranný účinok na nervové bunky a znižujú cholesterol v krvi.

Látka kamferol, bojuje proti výskytu rakovinových buniek. Mangán je veľmi dôležitý prvok pre kosti, krv, nervy, mozog, kožu a vlasy.

Jahody sú plné vitamínov a minerálov, okrem už spomínaných obsahujú aj niektoré vitamíny skupiny B, A, E, minerály ako je fosfor, meď, zinok, horčík, bór, fluór, kobalt.

 

jahody1


Červenú farbu jahôd spôsobujú rastlinné pigmenty tzv. polyfenoly, ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Konzumácia jahôd údajne pôsobí aj na tvorbu testosterónu, ktorý aktivuje spermie a podporuje krvný obeh v pohlavných orgánoch.

Jahody sú zaradené medzi veľmi kvalitné ovocie.


Niektorí jedinci sú na jahody alergickí, preto je na mieste opatrnosť, po prvej konzumácii jahôd pozorujte, či sa vám na tele neobjavia alergické príznaky, ako je svrbenie a výskyt kožných vyrážok.


Počas sezóny si doprajte prečisťujúci diétny víkend


Ak si potrebujete prečisť krv, obličky, črevný systém alebo kĺby, jahody sú na to ideálne. Skúste počas niekoľkých dní zjesť len 1 až 2 kg jahôd rozdelených do niekoľkých dávok na deň. Okrem prečistenia, sú nápomocné i pri korekcii hmotnosti.
Ak chcete vyžiť jahody na redukciu tukových vankúšikov v tele, skúste kombinácie jahody + nízkotučný tvaroh, alebo jahody + čili (pálivosť čili papričky zvýši látkovú premenu), zoštíhľujúci efekt sa dostaví aj kombináciou jahody + kivi.


Jahody sa najčastejšie konzumujú v čerstvom stave. Vhodné sú i na tepelnú úpravu, ako je výroba marmelád, džemov, sirupov, rôzne náplne do koláčov, tort, knedlí, ale i ako dekoračný prvok na tortách, koláčoch. Veľmi známa a populárna je konzumácia jahôd so šľahačkou, alebo so šampanským.

 

jahody


Ich aróma je využívaná v celej škále výrobkov, ako jahodová príchuť napríklad žuvačiek, cukríkov, čokolád, sušienok, zmrzliny, ale i prezervatívov.


Od mája do augusta sa môže zbierať aj jahodový list, účinnejší je však z lesných jahôd.

Využíva sa najmä pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochorení, zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových a žlčových kameňoch, dne, zápaloch žalúdočnej a črevnej sliznice.

 

"Najahodujte sa" je to diétne, chutné a zdravé ovocie.

 

Rebecca