jarna redkovkaPo celý rok sú naše obchody zásobované z rôznych kútov sveta tými najrozličnejšími druhmi ovocia a zeleniny. Mnoho z nich vidíme vôbec prvýkrát, odskúšame a viac sa k ním nevrátime, iné nám pre zmenu zachutí a stáva sa súčasťou nášho jedálnička.

V dnešnej dobe sa stretávame čoraz častejšie s nadšencami, ktorí dávajú prednosť celkom obyčajným druhom ovocia a zeleniny, ktoré sú dopestované u nás v našej krajine v aktuálnom ročnom období na poliach ako to robili naši predkovia.

Prečo dať prednosť domácim sezónnym potravinám?

Jedným z prvých dôvodov je:

- Vyššia nutričná hodnota - čerstva zelenina a ovocie, obsahuje omnoho viac ľudskému organizmu prospešných látok, vitamínov a pre zdravie potrebných antioxidantov. Čo pri dovezených druhov je málo pravdepodobné. Dovezené produkty sú veľmi často zmrazované alebo chemicky ošetrované a upravované, aby vydržali dlhšie skladovanie a manipuláciu pri prevoze. Toto zaobchádzanie spôsobuje stratu ich nutričnej hodnoty. Na oko je krásne vo vnútri skoro prázdne.

- Ďalším pozitívnym benefitom je chuť a vôňa - ako prirovnanie použijeme obyčajnú paradajku. Skúste privoniať a ochutnať paradajku dopestovanú v záhrade a tú, ktorá je v predaji mimo sezóny dopestovaná v skleníku. Zbadáte markantný rozdiel. Tie paradajky, ktoré rástli a dozreli na slniečku majú sýtejšie zafarbenie, sú šťavnatejšie, sladšie, voňajú a veľmi dobre chutia.

- Ekonomický dôvod (cena) - počas sezóny dostupnosť ovocia a zeleniny je za podstatne nižšie ceny ako v inom mimo sezónnom období. To je tiež dosť dobrý dôvod, prečo využívať čerstvo dopestovaných produktov priamo z polí, sadov a záhrad.

visne

 

- Väčšia pestrosť jedálnička - tým že je v obchodoch naozaj po celý rok v predaji skoro všetko, často zabúdame na to, čo nám príroda ponúka. Mnohí z nás nakupujú naozaj zo zvyku stále to isté bez toho, aby zapojili svoju fantáziu a kreativitu a tým si vytvorili pestrejší a výživnejší jedálniček.


Keď sa prejdete na jar po lúke alebo okraji lesa, môžete si nazberať listy cesnaku medvedieho, púpavy, mladej žihľavy a použiť ich pri príprave šalátov. Taktiež na okennej parapete si dokážete vypestovať žeruchu, pripraviť rôzne druhy klíčkov (mango, šošovica ai).

Využite v maximálnej miere dostupnosť mladej čerstvej reďkovky, cibuľky, listových šalátov, listov špenátu ai, to je práve to, čo vaše telo po dlhej zime potrebuje. Rôznorodosť, čerstvosť, veľké množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov, chlorofylu, vlákniny a to všetko v zaručenom čerstvom stave dopestované za podpory slnečných lúčov.

Tak ako každé ročné obdobie má svoje čaro, tak má aj svoje špecifické vlastnosti ovocie a zelenina dopestované v danom období, ktoré pomáha ľudskému telu tieto zmeny bezproblémovo zvládať.

zerucha siata

 

Jar sa vyznačuje očistou organizmu, ale aj doplnením minerálov a vitamínov, v lete dopĺňaním tekutín zo šťavnatého ovocia a zeleniny a na jeseň sa pre zmenu postarajú o bezproblémový prechod na zimné obdobie. V zime je výber značne zúžený, ale z uskladnených zásob môžeme stále čerpať (jablka, hrušky, kapusta, cvikla, koreňová zelenina a iné) a využiť ich na prípravu jedla v kuchyni.

Podporte svoje zdravie klasickými doma dopestovanými produktmi, naozaj neobanujete.

 

Rebecca

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame