nakupujem family 2923690 640Dnes máme v pláne sladký nákup, ktorý bude pozostávať z čokolády, cukru a medu. Ani dnes si nebudeme všímať iba obal a cenu, čo je veľakrát rozhodujúci faktor pri nákupe, ale zameriame sa hlavne na zloženie výrobku, pomenovanie a jeho kvalitu, či tovar zodpovedá tomu, čo chceme kúpiť a čo by sme mali o danom výrobku vedieť.

 

Samozrejmosťou ostáva vizuálna kontrola výrobku, či je správne skladovaný (chladiaci box, regál), doba spotreby alebo použiteľnosti a celistvosť obalu.

 

cokolada2

kvalitná čokoláda obsahuje iba kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor 

 

Čokoláda


Nie len pri tabuľkových čokoládach, ale aj pri iných výrobkov z čokolády (figúrky, cukríky, tyčinky) sa často nejedná o kvalitnú čokoládu.

Kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať minimálne 70% kakaovej hmoty. Takže dobrá čokoláda obsahuje iba kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor.

Ak na výrobku chýba zloženie, určite sa nebude jednať o dobrú čokoládu, čo vám napovie aj jej nízka cena.
Dôležitý je podiel kakaovej hmoty podľa druhu čokolády

  • horká čokoláda min. 35%
  • mliečna min. 25%
  • biela min. 20%

Pravá čokoláda môže obsahovať maximálne 5% rastlinných tukov, ktoré nahrádzajú maslo.
Kvalitná čokoláda neobsahuje žiadne rastlinné tuky.
Produkt pod 20% kakaovej hmoty sa nepovažuje za dobrú čokoládu.
Produkt pod 10% kakaovej hmoty sa nesmie predávať pod názvom čokoláda (čokoládová pochúťka a podobne).


Poškodenie čokolády môže vzniknúť skladovaním, pri výrobe alebo prepravou.

  • Šedý povlak – nie je lesklá, je pokrytá jemnou bielou vrstvičkou (cukrový alebo tukový výkvet). Tento jav sa nepovažuje za poškodenie, pokiaľ nenastala zmena v chuti, vône a tvaru výrobku.
  • Plesnivá čokoláda - zlé uskladnenie (vlhkosť).
  • Zožltnutie čokolády môžu spôsobiť použité suroviny – mlieko, orechy, arašidy a iné.
  • Škodca (moľa) – pri výrobe, v predajni alebo pri skladovaní doma.

 

hnedy-cukorRepný cukor obohatený o trstinovú melasu

 

Cukor

 

Sacharidy sú rýchlym zdrojom energie pre organizmus. 

Jednoduché sacharidy používané v potravinárstve ako dochucovadla a zdroj rýchlej energie

Zložené sacharidy - poly alebo oligo sacharidy.


Rafinovaný biely repný cukor sa vyrába z cukrovej repy (u nás je najrozšírenejší).
Trstinový cukor je vyrobený z cukrovej trstiny (uvedené na obale), dováža sa z tropických krajín. Poznáte ho aj podľa zlatohnedej farby (obsahuje zdravú melasu). 
Hnedý cukor sa vyrába z bieleho rafinovaného cukru (dofarbuje sa) 

  • dofarbený trstinovou melasou - hodnotami sa vyrovná trstinovému cukru
  • dofarbený karamelovým sirupom - svojimi hodnotami je zrovnateľný s bielym rafinovaným cukrom.

Nerafinovaný repný cukor vzniká, ak sa nedočistí surový cukor (obsahuje draselné soli), neodporúča sa jeho dlhodobé používanie (zaťažuje obličky).
Hroznový cukor má nižšiu sladivosť a rýchlo sa vstrebáva do krvi (fyzicky ťažko pracujúci, športovci) rýchla energia.
Ovocný cukor má o 20 až 40% vyššiu sladivosť a nízky glykemický index, je vhodný aj pre diabetikov. Používa sa k sladeniu studených pokrmov, pre tepelnú úpravu jedál je nevhodný.


Čoho si všímať pri nákupe – názov výrobku, na etikete by malo byť vyznačené o aký druh cukru sa jedná, taktiež informáciu o spracovaní (biely rafinovaný, obohatený o trstinovú melasu ap.).

Cena, ak na obale nie je uvedené ako bol vyrobený, v tomto prípade by mohla byť aj vodítkom na určenie o aký cukor sa jedná. Najdrahší je hnedý repný cukor obohatený o trstinovú melasu, pre zmenu najlacnejší je repný nerafinovaný cukor.

Samozrejme dátum spotreby, celistvosť a čistotu obalu.

 

 med od_vcelaraPravý včelí med - slnečnicový, lesný a repkový


Med
Prírodné sladidlo zdroj vitamínov, minerálov, bielkovín a zdraviu prospešných látok s veľkou výživovou hodnotou.
Označenie med, môže mať iba pravý včelí med a ten môže byť

  • Med kvetový je koncentrát nektárov z kvetov a rastlín (lipový, repkový...). Je svetlý, obsahuje peľové zrná, ktoré ho obohacujú o rastlinné hormóny, aromatické látky a éterické oleje.
  • Med lesný (medovicový), je tmavší a môže obsahovať rastlinné farbivá, miazgu kríkov a stromov, taktiež výlučky hmyzu, ktoré zostávajú na povrchu rastlín, je plný minerálnych látok a stopových prvkov.

Na obale musí byť uvedený údaj
o pôvode (kvetový, medovicový), spôsob získania a úpravy (lisovaný, vykvapkávaný, plástový), ak je med vytočený (najčastejšia úprava), tento údaj nemusí byť uvedený, krajina pôvodu, dátum trvanlivosti, údaj o množstve.


Kvalitný med podlieha kryštalizácii (tuhne). Neodporúča sa kupovať žiadnu zmes z iných krajín.


Na čo si dávať pozor

  • na konzistenciu, mal by byť priehľadný, tekutý, prípadne čiastočne, až úplne kryštalický.
  • Na farbu kvetový je vodovo čistý s nazelenavým nádychom, mierne žltý až dozlatista. Medovicový (lesný) má tmavohnedú farbu s nádychom do červenohnedá.
  • Taktiež, či neobsahuje nečistoty.

Pozor na lacné medy, tie najčastejšie pochádzajú z Číny, obsahujú len veľmi malé množstvo medu, zvyšná časť je vyrobená štiepením škrobu kukurice alebo trstiny.

 

Wanda

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame