Dnes máme v pláne sladký nákup, ktorý bude pozostávať z čokolády, cukru a medu. Ani dnes si nebudeme všímať iba obal a cenu, čo je veľakrát rozhodujúci faktor pri nákupe, ale zameriame sa hlavne na zloženie výrobku, pomenovanie a jeho kvalitu, či tovar zodpovedá tomu, čo chceme kúpiť a čo by sme mali o danom výrobku vedieť.
Samozrejmosťou ostáva vizuálna kontrola výrobku, či je správne skladovaný (chladiaci box, regál), doba spotreby alebo použiteľnosti a celistvosť obalu.
kvalitná čokoláda obsahuje iba kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor
Čokoláda
Nie len pri tabuľkových čokoládach, ale aj pri iných výrobkov z čokolády (figúrky, cukríky, tyčinky) sa často nejedná o kvalitnú čokoládu.
Kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať minimálne 70% kakaovej hmoty. Takže dobrá čokoláda obsahuje iba kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor.
Ak na výrobku chýba zloženie, určite sa nebude jednať o dobrú čokoládu, čo vám napovie aj jej nízka cena.
Dôležitý je podiel kakaovej hmoty podľa druhu čokolády
- horká čokoláda min. 35%
- mliečna min. 25%
- biela min. 20%
Pravá čokoláda môže obsahovať maximálne 5% rastlinných tukov, ktoré nahrádzajú maslo.
Kvalitná čokoláda neobsahuje žiadne rastlinné tuky.
Produkt pod 20% kakaovej hmoty sa nepovažuje za dobrú čokoládu.
Produkt pod 10% kakaovej hmoty sa nesmie predávať pod názvom čokoláda (čokoládová pochúťka a podobne).
Poškodenie čokolády môže vzniknúť skladovaním, pri výrobe alebo prepravou.
- Šedý povlak – nie je lesklá, je pokrytá jemnou bielou vrstvičkou (cukrový alebo tukový výkvet). Tento jav sa nepovažuje za poškodenie, pokiaľ nenastala zmena v chuti, vône a tvaru výrobku.
- Plesnivá čokoláda - zlé uskladnenie (vlhkosť).
- Zožltnutie čokolády môžu spôsobiť použité suroviny – mlieko, orechy, arašidy a iné.
- Škodca (moľa) – pri výrobe, v predajni alebo pri skladovaní doma.
Repný cukor obohatený o trstinovú melasu
Cukor
Sacharidy sú rýchlym zdrojom energie pre organizmus.
Jednoduché sacharidy používané v potravinárstve ako dochucovadla a zdroj rýchlej energie
- sacharóza to je trstinový a repný cukor
- glukóza hroznový cukor
- fruktóza ovocný cukor
- laktóza je mliečny cukor
Zložené sacharidy - poly alebo oligo sacharidy.
Rafinovaný biely repný cukor sa vyrába z cukrovej repy (u nás je najrozšírenejší).
Trstinový cukor je vyrobený z cukrovej trstiny (uvedené na obale), dováža sa z tropických krajín. Poznáte ho aj podľa zlatohnedej farby (obsahuje zdravú melasu).
Hnedý cukor sa vyrába z bieleho rafinovaného cukru (dofarbuje sa)
- dofarbený trstinovou melasou - hodnotami sa vyrovná trstinovému cukru
- dofarbený karamelovým sirupom - svojimi hodnotami je zrovnateľný s bielym rafinovaným cukrom.
Nerafinovaný repný cukor vzniká, ak sa nedočistí surový cukor (obsahuje draselné soli), neodporúča sa jeho dlhodobé používanie (zaťažuje obličky).
Hroznový cukor má nižšiu sladivosť a rýchlo sa vstrebáva do krvi (fyzicky ťažko pracujúci, športovci) rýchla energia.
Ovocný cukor má o 20 až 40% vyššiu sladivosť a nízky glykemický index, je vhodný aj pre diabetikov. Používa sa k sladeniu studených pokrmov, pre tepelnú úpravu jedál je nevhodný.
Čoho si všímať pri nákupe – názov výrobku, na etikete by malo byť vyznačené o aký druh cukru sa jedná, taktiež informáciu o spracovaní (biely rafinovaný, obohatený o trstinovú melasu ap.).
Cena, ak na obale nie je uvedené ako bol vyrobený, v tomto prípade by mohla byť aj vodítkom na určenie o aký cukor sa jedná. Najdrahší je hnedý repný cukor obohatený o trstinovú melasu, pre zmenu najlacnejší je repný nerafinovaný cukor.
Samozrejme dátum spotreby, celistvosť a čistotu obalu.
Pravý včelí med - slnečnicový, lesný a repkový
Med
Prírodné sladidlo zdroj vitamínov, minerálov, bielkovín a zdraviu prospešných látok s veľkou výživovou hodnotou.
Označenie med, môže mať iba pravý včelí med a ten môže byť
- Med kvetový je koncentrát nektárov z kvetov a rastlín (lipový, repkový...). Je svetlý, obsahuje peľové zrná, ktoré ho obohacujú o rastlinné hormóny, aromatické látky a éterické oleje.
- Med lesný (medovicový), je tmavší a môže obsahovať rastlinné farbivá, miazgu kríkov a stromov, taktiež výlučky hmyzu, ktoré zostávajú na povrchu rastlín, je plný minerálnych látok a stopových prvkov.
Na obale musí byť uvedený údaj
o pôvode (kvetový, medovicový), spôsob získania a úpravy (lisovaný, vykvapkávaný, plástový), ak je med vytočený (najčastejšia úprava), tento údaj nemusí byť uvedený, krajina pôvodu, dátum trvanlivosti, údaj o množstve.
Kvalitný med podlieha kryštalizácii (tuhne). Neodporúča sa kupovať žiadnu zmes z iných krajín.
Na čo si dávať pozor
- na konzistenciu, mal by byť priehľadný, tekutý, prípadne čiastočne, až úplne kryštalický.
- Na farbu kvetový je vodovo čistý s nazelenavým nádychom, mierne žltý až dozlatista. Medovicový (lesný) má tmavohnedú farbu s nádychom do červenohnedá.
- Taktiež, či neobsahuje nečistoty.
Pozor na lacné medy, tie najčastejšie pochádzajú z Číny, obsahujú len veľmi malé množstvo medu, zvyšná časť je vyrobená štiepením škrobu kukurice alebo trstiny.
Wanda