nahlad pupavyZnáma žlto kvitnúca rastlinka, má schopnosť liečiť ochorenia, ktorými trpí väčšina bežnej populácie v strednom a vyššom veku.
Med, ktorý si pripravíte sa podáva najčastejšie v čaji pri prechladnutí, pri únave na povzbudenie organizmu.

 

Čo potrebujete:

  • 400 púpavových kvetov
  • 2 celé citróny, môžete pridať aj 1 pomaranč
  • 2 kg kryštálového cukru

Čerstvo nazberané kvety zvarte v 2 litroch vody, pridajte na plátky nakrájané citróny, pomaranč aj so šupou a ešte 15 minút povarte.
Túto púpavovú zmes nechajte 24 hodín postáť na chladnom mieste.
Na druhý deň preceďte cez gázu, plátky citrónov, pomaranča a púpavu vymačkajte zo šťavy. Pridajte cukor, premiešajte. Na miernom plameni varte 1 až 1,5 hodiny podľa potreby. Občas premiešajte. Hustotu skúšajte na tanieriku, kde malé množstvo medu necháte vychladnúť. Nesmie byť po uvarení veľmi hustý, vtedy pri skladovaní kryštalizuje, a pozor ani riedky, ten pre zmenu kysne.
Horúci púpavový med nalejte do pohárov od detskej výživy. Zatvorte a obráťte hore dnom, aby sa viečka dobre chytili.

Zásobu lahodného a zdravého púpavového medu máte prichystanú na sychravé a chladné dni.

 

 Rebecca

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame