Image courtesy of Grant Cochrane
FreeDigitalPhotos.netMnohí majú problém, alebo sa nevedia správne orientovať a na čo si dávať pozor pri nákupe, aby potraviny ktoré si kladú do košíka, zodpovedali kvalite a čerstvosti výrobkov.
V ponúkanom sortimente tovarov sa naozaj veľmi ťažko orientuje.
Pri nákupe sa nezameriavajte iba obal a obrázok, ale hlavne na to, čo je pod tým obalom ukryté, teda na zloženie a kvalitu výrobku.
Všeobecné pravidla správneho nákupu
V prvom rade si všímajte názov (pomenovanie) výrobku.
Niektoré výrobky ako napríklad jogurty, maslo, čokoláda, musia spĺňať určité kritéria, aby ich názov mohol byť na konkrétny druh potraviny použitý. U tovaroch označených ako extra, špeciál..., tu musí byť dodržaný vyšší stanovený podiel základnej zložky, ako u iných bežných výrobkoch s rovnakým všeobecným názvom (čokoláda, kečup ai.)
Čítajte zloženie výrobku, čo obsahuje a z čoho je výrobok vyrobený. Na prvom mieste je uvedená najviac zastúpená zložka, ktorú výrobok obsahuje (napríklad mäsa v mäsových výrobkoch).Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Zloženie sa uvádza vzostupne. Zvykne sa uvádzať v percentách.
Kvalitný výrobok sa svojím zložením pochváli sám, pri menej kvalitnom sa toho naozaj veľa nedočítate.
Veľmi dôležitý je dátum spotreby výrobku. Tu treba dávať veľký pozor, ako je výrobok označený. Môže byť uvedený dátum minimálnej trvanlivosti, alebo dátum použiteľnosti, to sú dva rozličné údaje.
Dátum použiteľnosti (Use By Date - DP), teda „Spotrebujte do..." uvedený je dátum v poradí deň, mesiac a rok. Takto sú označené potraviny, ktoré podliehajú rýchlej skaze (ryby, mliečne výrobky, jogurty, chladené výrobky...) Po dátume použiteľnosti, sú považované za zdravotne nevyhovujúce a nesmú sa vôbec predávať a konzumovať.
Dátum minimálnej trvanlivosti (Best before - DMT), „Minimálna trvanlivosť do..." aj tu sa dátum uvádza deň, mesiac a rok.
Ak je doba
- kratšia ako 3 mesiace - nemusí sa uvádzať rok
- ak presahuje 18 mesiacov - nemusí sa nemusí uvádzať deň
- ak je dlhšia ako 18 mesiacov - neuvádza sa deň a ani mesiac (konzervy, cestoviny, sušienky a iné, teda tovar ktorý nepodlieha rýchlej skaze).
Takéto potraviny je možné ešte predávať, za podmienky že sú po zdravotnej stránke nezávadné a vyhovujúce, ale musia byť označené a oddelené od ostatného sortimentu.Takéto výrobky môžu mať zmenenú chuť a výživovú hodnotu. Predajca zodpovedá za zdravotnú nezávadnosť predávaných výrobkov. Označenie zľava, alebo akcia nie je postačujúca.
Potraviny neoznačované dobou spotreby – ovocie, zelenina, zemiaky, liehoviny, víno, soľ... a pekárenské výrobky, ktoré sa spotrebujú do 24 hodín.
Image courtesy of AKARAKINGDOMS / FreeDigitalPhotos.net
Nedajte sa nalákať na pekný obal, či obrázok na ňom. Dôverujte priehľadným obalom, ktoré vám umožňujú vidieť, ako výrobok vyzerá, ak sa vám nepozdáva zloženie popozerajte sa po adekvátnej náhradnej alternatíve. Porovnávajte viac výrobkov od viacerých výrobcov a vyberte si to najlepšie zloženie.
Dávajte pozor aj na to, či je výrobok správne umiestený, či sú dodržané výrobcom uvádzané skladovacie podmienky a taktiež netreba zabúdať na celistvosť obalu. Ak nie sú dodržané tieto podmienky, výrobok môže byť nekvalitný zdraviu škodlivý.
Cena výrobku nie je základné pravidlo pre kvalitný tovar, ale veľa napovie. Vždy neplatí, čo je drahšie, musí byť aj lepšie. Pri veľmi nízkych cenách treba mať na pamäti, že pod určitú cenovú hranicu nie je možné zachovať aj kvalitu výrobku.
Kladiete si otázku, ako sa vyhnúť nekvalitným potravinám a nečítať všetko a pri všetkých výrobkoch? Treba vyskúšať a hlavne nájsť si svojho výrobcu, svoju značku vo svojom obchode a nakupovať tovar, ktorý poznáte a hlavne ste s ním spokojní.
Wanda