Všetky funkčné potraviny pozitívne ovplyvňujú jednu alebo viac telesných funkcií. Ide teda o obohatené potraviny so zvýšeným množstvom zdraviu prospešných látok, ktoré sa v štandardných potravinách nenachádzajú, alebo sa nachádzajú, ale vo veľmi malých alebo nedostatočných množstvách.
Funkčná potravina vyzerá a chutí ako bežná potravina, dostať ju kúpiť v bežnej obchodnej sieti.
K funkčným potravinám patria potraviny obohatené o:
- probiotika - jogurty, jogurtové dezerty, acidofilné mlieko a iné kyslomliečne výrobky s obsahom probiotických kultúr, netermizovaná bryndza
- omega-3 mastné kyseliny - vajíčka, rastlinné nátierkové tuky
- vitamíny a minerálne látky
- vitamín C - džúsy a rôzne druhy lekvárov
- vitamín A, D - rastlinné maslá
- fluór, jód - kuchynská soľ, morská soľ
- horčík a vápnik - mliečne výrobky, osviežujúce nápoje, müsli
- vlákninu - cereálie obohatené o vlákninu, chlieb a pečivo s pridaním semien a olejnatých plodín
Prídavky, ktoré robia potravinu funkčnou
- baktérie mliečneho kvasenia – lactobacily a bifidobaktérie , tieto ovplyvňujú črevnú mikroflóru, zlepšujú výkonnosť imunitného systému
- oligosacharidy - aktivujú rast bifidobaktérií v črevnom trakte
- rastlinné steroly - znižujú hladinu „zlého" LDL cholesterolu v krvi
- polynenasýtené mastné kyseliny – kyselina linolénová, arachidonová, eikosapentaénová a iné
- diétna vláknina
- peptidy a proteíny
- minerálne látky
- vitamíny
- rastlinné antioxidanty – lykopén z rajčín, tokoferoly z kukuričných klíčkov, inulín z koreňa čakanky
Priaznivo pôsobia na srdce, ovplyvňujú krvný tlak, hladinu cholesterolu, upravujú a zlepšujú trávenie, posilňujú imunitu, sú prevenciou proti obezite, osteoporóze, majú protirakovinový a antioxidačný účinok.
Rebecca