cerealie1Všetky funkčné potraviny pozitívne ovplyvňujú jednu alebo viac telesných funkcií. Ide teda o obohatené potraviny so zvýšeným množstvom zdraviu prospešných látok, ktoré sa v štandardných potravinách nenachádzajú, alebo sa nachádzajú, ale vo veľmi malých alebo nedostatočných množstvách.


Funkčná potravina vyzerá a chutí ako bežná potravina, dostať ju kúpiť v bežnej obchodnej sieti.


K funkčným potravinám patria potraviny obohatené o:

  • probiotika - jogurty, jogurtové dezerty, acidofilné mlieko a iné kyslomliečne výrobky s obsahom probiotických kultúr, netermizovaná bryndza
  • omega-3 mastné kyseliny - vajíčka, rastlinné nátierkové tuky
  • vitamíny a minerálne látky

dzus

  • vitamín C - džúsy a rôzne druhy lekvárov
  • vitamín A, D - rastlinné maslá
  • fluór, jód - kuchynská soľ, morská soľ
  • horčík a vápnik - mliečne výrobky, osviežujúce nápoje, müsli
  • vlákninu - cereálie obohatené o vlákninu, chlieb a pečivo s pridaním semien a olejnatých plodín


Prídavky, ktoré robia potravinu funkčnou

  • baktérie mliečneho kvasenia – lactobacily a bifidobaktérie , tieto ovplyvňujú črevnú mikroflóru, zlepšujú výkonnosť imunitného systému
  • oligosacharidy - aktivujú rast bifidobaktérií v črevnom trakte
  • rastlinné steroly - znižujú hladinu „zlého" LDL cholesterolu v krvi
  • polynenasýtené mastné kyseliny – kyselina linolénová, arachidonová, eikosapentaénová a iné
  • diétna vláknina
  • peptidy a proteíny
  • minerálne látky
  • vitamíny
  • rastlinné antioxidanty – lykopén z rajčín, tokoferoly z kukuričných klíčkov, inulín z koreňa čakanky 

 cakanka11

 

Priaznivo pôsobia na srdce, ovplyvňujú krvný tlak, hladinu cholesterolu, upravujú a zlepšujú trávenie, posilňujú imunitu, sú prevenciou proti obezite, osteoporóze, majú protirakovinový a antioxidačný účinok.

 

 Rebecca

 

 

ZDIEĽAJTE NÁS

Odporúčame