cyklistika bezpecnostK najpríjemnejším činnostiam v letnom období bezpochyby patrí aktívny oddych v prírode. Športovanie na čerstvom vzduchu utuží zdravie - zlepší kondíciu, posilní svaly a iné telesné orgány, vyvetrá hlavu a zlepší náladu.

Kombinácia prírodných krás a športu má na organizmus výnimočné účinky, blahodarne pôsobí na fyzické aj duševné zdravie. Bicyklovanie patrí k najobľúbenejším letným športom, ktoré si získava stále viac priaznivcov.

Cyklistické výlety

V súčasnosti sa pre cyklistov budujú stále nové cyklistické cesty, ktoré vedú cez prekrásne úseky Slovenska. Zaujímavé cyklotrasy má Horehronie, Liptov, Šariš, Spišská Magura, Pieniny, Turiec, Záhorie, Horná Nitra, Vysoké Tatry a mnoho iných regiónov.

Pokiaľ potrebujete informácie o náročnosti, dĺžke či prevýšení jednotlivých trás, to sa jednoducho dozviete z cyklistických máp, ktoré obsahujú aj množstvo krásnych fotografií. Na cyklistických výletoch však nepodceňte svoju bezpečnosť, ani bezpečnosť druhých.

Bezpečná jazda

Každý cyklista je povinný pred jazdou skontrolovať stav svojho bicykla - pneumatiky, brzdy, zvonček, reťaz, pedále, výšku sedla a riadidiel. K povinnej výbave bicykla patria predné svetlá, bočné svetlá, zadné svetlá a odrazové svetlá. Pred jazdou netreba zabudnúť ani na doplnky na bicykel – na pumpu, zámok či základné náradie. Pri bicyklovaní je nutné myslieť na bezpečnosť, preto je dobré používať aj cyklistické okuliare, chrániče a prilby.

Prilby na bicykle vyberajte hmotnostne čo najľahšie, ideálne s vetracími otvormi, so sieťkou proti hmyzu a so štítom. Zvoľte si model, ktorý sa dá pod bradou aj kvalitne upevniť. Aj obuv si vyberte takú, ktorá eliminuje riziká úrazov. Ak má cyklista ploché nohy, alebo iné poškodenie nôh, potrebuje športovú obuv nielen správnej veľkosti a vyhovujúceho tvaru, ale aj s kvalitnou ortopedickou vložkou a podrážkou.

cyklistika vybava

Dodržiavajte pravidlá

Každý cyklista je povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky a pri jazde na bicykli neohrozovať seba, ani iných. Keď vychádza z príjazdovej cesty, má sa pozrieť najskôr doľava, potom doprava a zase doľava. Tiež musí rešpektovať semafory a dopravné značenia, ako iní účastníci cestnej premávky. Pri jazde má mať cyklista obe ruky položené na riadidlách a nesmie používať mobilný telefón.

Po chodníku a na priechode pre chodcov má byť na pravej strane. Po vozovke môže ísť na bicykli len osoba staršia ako pätnásť rokov a za zníženej viditeľnosti je cyklista povinný byť označený reflexnými prvkami. Viete, že za nedodržanie pravidiel cestnej premávky cyklistovi hrozí rovnaká pokuta, ako akémukoľvek inému účastníkovi cestnej premávky?

Reklamný článok
foto: dreamstime.com

ZDIEĽAJTE NÁS