kvety v izbePrepadli mu hlavne majitelia mestských bytov, ktorým sa cnie po prírode, nestratia sa ale ani v rodinných domoch na dedine. Je plný izbových rastlín, prírodných materiálov a do interiéru vnáša pôsobivý pokoj a pohodu. Inšpirujte sa tipmi, ako vniesť kúsok nespútanej džungle aj do vášho domova.

Takzvaný urban jungle štýl dizajnéri považujú skôr za spôsob života ako obyčajné zariadenie bývania.


Základné pravidlo urban jungle štýlu znie „čím viac rastlín, tým lepšie“. Kúpte si ich preto do každej miestnosti, postavte ich na parapety, poličky, nočné stolíky alebo skrine. Tam, kde nemáte miesta nazvyš, vyskúšajte rastliny v závesných kvetináčoch. Skvele sa do nich hodia hlavne previsnuté druhy, ako je napríklad starček previsnutý, svietnik či brečtan.


V kuchyni sa darí nielen bylinkám

Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale kuchyňa je pre rastliny jednou z najlepších miestností. Býva tu totiž teplo a vyššia vzdušná vlhkosť, ktorú majú rady nielen bylinky, ale predovšetkým kvety z tropických pralesov. Parapet v kuchyni tak môže byť pýchou zbierky orchideí, zatiaľ čo steny ozdobia nástenné police so závesnými kvetináčmi. V kuchyni sa len vyvarujte umiestneniu rastlín blízko dozrievajúceho ovocia, ktoré vylučuje etylén. Ten spôsobuje, že listy rastlín v okolí ovocia budú opadávať a vädnúť.

kvety v byte

Urban jungle nepredstavujú len rastliny

Interiérovú džungľu nemusia ani zďaleka tvoriť len živé rastliny. Pustite si domov trochu kvetinových vzorov, najmä tropických. Krásne vyzerajú na tapetách, obrazoch, exotických tanieroch, obliečkach či vankúšoch. Dajte si len pozor, aby ste to s nimi neprehnali. Ideálne je vybrať si vždy iba jeden motív či vzor. Striedmi buďte aj v množstve použitia kvetinových vzorov. Sústreďte ich na jeden hlavný prvok, napríklad jednu stenu, alebo viacero menších, ako sú dekoračné vankúše. Izba by inak mohla pôsobiť nevkusne, chaoticky a stiesnene.

Obývačka v objatí kvetov

Obývacia izba býva s prehľadom tou najväčšou miestnosťou nášho domova. A preto si zaslúži viac než len veľkú palmu v rohu a pár sukulentov na parapete. Police napríklad skvele ozdobia previsnuté rastliny, ako je starček alebo šplhavník. Pokiaľ máte v izbe prázdny kút, zhromaždite do neho viac rastlín. Vytvoríte si tak skutočne malý kúsok džungle priamo v obývačke. Takto usporiadané kvety vyzerajú najlepšie v prútených košoch či terakotových kvetináčoch, vyvarujte sa naopak plastovým kvetináčom. Kvetinám sa v nich nedarí a plast by navyše narušil dojem prírody. Do veľmi malých izieb si potom kúpte vysoký stojan na kvety. Pôsobivo tak miestnosť oživíte a rastliny vám pritom nezaberú veľa miesta.

kvet

Rastliny patria aj do spálne či detskej izby

Miestnosť určená na spánok a relax by mala byť útulná, pohodlná, plná čerstvého vzduchu a tiež zelene. Zelená farba totiž upokojuje a vytvára dojem, že ste obklopení prírodou. Napriek tomu práve v spálni a detských izbičkách na dekorácie v podobe izbových rastlín často zabúdame. NASA navyše kedysi uskutočnila výskum, v ktorom sa ukázalo, že rastliny skutočne dokážu vzduch vyčistiť a skvalitniť. Najlepšími zelenými čističkami vzduchu sú podľa tejto štúdie dracény, šplhavník či lopatkovec. Tieto izbové rastliny vám v miestnosti nezaberú veľa miesta a krásne sa budú vynímať na policiach či kvetinových stojanoch.

Reklamný článok
Foto: https://unsplash.com/photos/NwBx723XaHw,
pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS