power 1348503 640Ak ste u seba postrehli že ste dýchavičný, srdiečko vám nepravidelne klepká ide o niečo rýchlejšie, alebo pre zmenu spomaľuje, bolí vás hlava alebo v hrudníku, ste bez príčiny unavený a bledý, ruky a nohy máte často ľadovo studené pravdepodobne ide o chudokrvnosť (anémiu), vášmu telu chýba kyslík.

Tieto symptómy sú charakteristické pre nedostatočné množstvo červených krviniek v krvi. Väčšina z nás si vôbec neuvedomuje, že má anémiu, až dovtedy pokiaľ nie je zistená lekárom v krvnom teste.

Ideálna hladina hemoglobínu sa pohybuje medzi 140 – 170 g/l u mužov a 110 – 160 g/l u žien.

Anémia sa prejavuje z viacerých dôvodov


Môže to byť jednostranná nedostačujúca strava, diéty, črevné poruchy, rôzne infekcie, strata krvi, silná menštruácia, zlé vstrebávanie železa, tehotenstvo, pôrod, hemoroidy, polypy, žalúdočné vredy, nízka úroveň kyseliny listovej a vitamínu B12 v organizme, drogy, chemoterapia, diabetes, chudokrvnosť v rodine a mnohé iné.

Tiež by ste mali vedieť, že nízka hladina hemoglobínu a nedostatok červených krviniek sú dva z hlavných príznakov podvýživy, nedostatku živín a v niektorých prípadoch tiež veľmi vážny problém a to je leukémia. Preto, ak máte podozrenie, že ste trpíte anémiou, navštívte lekára a on určí spôsob liečby, prípadne vás odkáže na hematológa.

Sebe a svojmu krvnému obrazu môžete celkom slušne pomôcť zmenou životného štýlu a zaradením niektorých potravín do svojho jedálnička.
Jedná sa o potraviny s vyšším obsahom železa, medi, kyseliny listovej (B9), vitamín A, vitamín C, vitamín B12 a B6,  ktoré vám pomôžu zvýšiť počet červených krviniek a hemoglobínu.

 

V ktorých potravinách hľadať?

Sú to potraviny:

  • s vyšším obsahom železa - strukoviny (šošovica, fazuľa), červené mäso (hovädzie), vnútornosti zvierat najmä pečeň, sušené slivky a hrozienka, zelená listová zelenina (kapusta, špenát), vaječné žĺtka...
  • meď - hydinové mäso, pečeň, čokoláda, fazuľa, čerešne, orechy, celozrnné výrobky, mušle ...
  • kyselina listová (B9) - listová zelenina, cereálie, strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica), brokolica...
  • vitamín B12 - červené mäso, vajcia...
  • vitamín B6 - banány, pečené zemiaky, ryby...
  • vitamín A (Retinol) - červená paprika, batáty, mrkva, tekvica, tmavá listová zelenina, slivky, marhule, grepy, melón cantaloupe, červený vodový melón...
  • vitamín C -  podporuje schopnosť tela spracovať železo a tým zvyšuje produkciu červených krviniek, môžete ho doplniť konzumáciou citrusových plodov alebo vo forme tabliet.


    zdraviu prospešné strukoviny

Okrem zdravšej stravy by sme rozhodne mali do svojho života zaradiť aj menšie zmeny vo svojom životnom štýle. Treba sa rozlúčiť s pohodlím pred televízorom a začať sa hýbať.
Denný pohyb vo forme aeróbneho cvičenia plávanie, beh alebo chôdza, bicyklovanie je úplne jedno aký druh pohybu si zvolíte, dôležité je hýbať sa. Intenzívnejšie cvičenie vyžaduje vyššiu spotrebu kyslíka, tým dáte mozgu impulz o jeho nedostatku, reakcia je zrýchlená produkcia červených krviniek a hemoglobínu tým sa kyslík dostane tam kde je potrebný.

 

Na čo netreba zabúdať

  • Cigarety a alkohol berte ako svojich úhlavných nepriateľov, neprospievajú vôbec krvnému obehu a ani zdraviu.
  • Pravidelne choďte na preventívne lekárske prehliadky, predídete tým možným zdravotným problémom.
  • Vyhýbajte sa jedlám, ktoré blokujú vstrebávanie železa – vylúčte alebo obmedzte konzumáciu kávy, čaju a mlieka, pretože tieto nápoje interferujú s absorpciou železa.
  • V prípade že beriete železo ako výživový doplnok stravy, dávajte pozor, vysoká hladina v tele môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy.